Försäljning av en enskild person

Ändrad den Mon, 02 Oct 2023 vid 07:56 AM

Här handlar det om försäljning av en person.  Förfarandet är detsamma för både nya och begagnade personer.

• Hitta den kund som du ska sälja till.
  • Gå till Försäljning - Order, skapa order (1-3).

Beställningen visas på skärmen och kunden är med.

Alternativt kan du välja att skapa ordern från Order Search, du måste då ange kunden manuellt.

• Spara beställningen.
  • Individen som ska säljas måste vara kopplad till blocket som har skapats.  Klicka på (Redigera block).

• Ange den individ som ska säljas.
    Under fliken Dimensioner sparas projektnumret automatiskt.
    Klicka på OK för att bekräfta.

• Ange det artikelnummer som definierats för försäljningen av individen. I vårt exempel NYA eller ANVÄNDDA (1).
    Poster som engångsskatt och registreringsskatt kan anges på kapitalartikeln under Artikellänkar för att automatiskt lägga in beställningen.
  • Det totala självkostnadspriset för individen anges automatiskt på artikelraden. Visas när du rullar bilden till höger. Detta är summan av posterna i huvudboken med Type=Purchase+Cost för detta projektnummer. Värdet räknas om vid faktureringen för att fånga upp eventuella extra kostnader som registreras efter denna tidpunkt och före faktureringen. Artikelpostens självkostnadspris används för bokföring av varukostnad och inventariebelastning. (2)
  • Ange eventuella andra varor som kommer att följa med försäljningen. Om det finns varor som inte kommer att ingå i samma projekts intäkter ska detta anges i ett separat block.
  • Välj rätt beställningstyp. Detta är viktigt eftersom det avgör om individuell information kommer att skrivas ut på fakturan (3).

Exempel på beställning före fakturering:

• Välj faktura när all information är registrerad (4).
  • Försäljningen registreras med hänvisning till relevanta dimensioner.  Detta utgör grunden för projektredovisning.

!!!! Visa bilden av "Bokföring i huvudboken".

• Ägarbyte sker automatiskt från lagerkunden till köparen. Registreras i Ägarhistorik för den enskilda personen.

• Exempel på utskriven faktura.
  • Försäljningsprocessen är nu avslutad.