Uppsättning - Kontoplan

Ändrad den Mån, 27 Maj vid 8:41 E.M.

Inledning

Denna användarmanual är skapad för att hjälpa dig att förstå och använda funktionen Kontoplan i Q3 på ett enkelt och effektivt sätt. Här kommer du att få en genomgång av hur du lägger till, ändrar och hanterar konton i din kontoplan.

Uppsättningsalternativ

Vissa väljer att installera Q3 med en standard kontoplan, medan andra föredrar att konvertera kontoplan från tidigare system.

Hantering av konton

Lägg till och ta bort konton

Från menyn kan du lägga till och ta bort konton. Det är dock inte tillåtet att ta bort ett konto som har transaktioner i huvudboken eller som är listat som en referenskonto för andra rutiner.

Sökfunktion

Använd sökfältet för att söka efter kontonummer eller text. Om du vill ha en översikt över alla konton inom en grupp kan du skriva in de inledande siffrorna och sedan trycka på Enter. Exempelvis så kan man skriva 19 för att få en träff på alla konton som börjar på 19

Visa kontodetaljer

Dubbeklicka på ett konto för att öppna och visa dess detaljer.

Skapa nytt konto

Från kontoöversikten skapar du ett nytt konto genom att klicka på "+". Fyll i de uppgifter som är aktuella för kontot. Minimikraven är kontonummer, beskrivning och momstyp om moms ska beräknas.

Beskrivning av fält

• Konto: Kontonummer
  • Beskrivning: Kontots namn
  • Alt.konto: Alternativt kontonummer som används för export av bokföringstransaktioner
  • Alt.beskrivning: Alternativt kontonamn som används för export av bokföringstransaktioner
  • Nyckelord: Nyckelord relaterade till kontot
  • Momskod: Här väljer du momskoden som ska gälla för kontot.
  • Projektredovisning: Anger vilken post för projektredovisning kontot ska ingå i. Alternativen är Ingen, Försäljning, Inköp, Påkostnad, Påkostnad efter försäljning. Inköp + Påkostnad används för att beräkna kostpriset för individen vid försäljning.
  • Reskontra: Konton som ska ha reskontraöversikt markeras här.
    • Kunder och leverantörer som skapas måste kopplas till ett konto med reskontra referens. Detta ställs in under 'Styrning' och 'Konto'. Rätt inställning för malkund och malleverantör fylls i automatiskt.
    • Om du önskar reskontrastyrning för andra konton är detta också möjligt. Skapa då en egen kund för det önskade ändamålet och ange det konto du har givit reskontrareferens. Detta kan till exempel vara reklamationer mot importör.
  • Dimensioner: Om dimensioner som t.ex. avdelning, projekt, art och kampanj är skapade, kommer dessa att visas som egna fält. För mer information klicka här.