El-kjøretøy Pliktig over 500.000,-

Endret Tue, 19 Dec 2023 ved 09:42 AM

Fom 1.januar 2023 har Stortinget vedtatt å fjerne mvafritaket for el-kjøretøy registrert som personkjøretøy på den delen av kjøpesummen som overstiger 500.000,-. Kjøretøy med en salgssum under 500.000,- skal fortsatt være fritatt for mva.
Dette gjelder bl.a personbiler, motorsykler, mopeder og noen typer varebiler.

Registreringsomkostninger skal også være med i grunnlaget for fritaks grensen på 500.000,-.
Hva som inngår i mvafritaket må vurderes ut fra gitte regler som gjelder for fabrikkmontert og påmontert ekstratustyr for El-kjøretøy. Viser til annet oppslagsverk for mer detaljer om reglene tilknyttet dette.

F.eks er hengerfeste, alarm og navigasjonsutstyr en del av kjøretøyet og omfattes av fritaket.  Hvis det legges til ladekabel og ekstra hjulsett i salgssummen er dette også fritatt for mva når det faktureres samtidig med bilen. Påmontert utstyr som skiboks, takstativ og sykkelstativ er derimot mva pliktig uansett.

Ellers i dokumentasjonen for Q3 omtaler vi salg av individer som kapitalvarer, siden det er lik håndtering for det aller meste.

I denne sammenhengen gjelder det ulike personkjøretøyer, så for å tydeliggjøre betegner vi det som et bruker vi derfor kjøretøyer i stedet for kapitalvarer.

Tidligere oppsett i Q3

Hos brukerne som har hatt oppsett for salg av El-kjøretøy pr 31/12/22 er dette satt opp som fritt salg i sin helhet. Kontogruppen for kjøretøyet ligger inne med mvafri salgskonto for bokføringsregel 'Salg eksternt'.

Ved salg av utstyr legges dette inn i egne blokker med en bokføringsregel som styrer om utstyret blir pliktig eller fritt, eks 'Salg eksternt' som blir pliktig og 'Salg eksternt fritt' som blir mva fritt.

Endring for momsgrense på 500.000,-

Vi snur nå om på dette slik at hele salgssummen for kjøretøyet blir pliktig.  Dvs legger inn en mva-pliktig salgskonto for kontogruppen for El-kjøretøy.

Alt salg av utstyr legges i utg.pkt inn som mva pliktig.  Dvs at man da kun skal bruke bokføringsregel på blokk som 'Salg eksternt' for pliktig salg.  Inne på kontogruppen for salg av deler kan man da fjerne bokføringsregelen for 'Salg Eksternt Fritt' hvis du har det i ditt oppsett.

I tillegg må det opprettes en egen vare for 'Mva fritak El-kjøretøy pliktig' og 'Mva fritak El-kjøretøy fritt'.

Disse varene må ha hver sin varegruppe, hver sin kontogruppe og hhv pliktig og fri salgskonto. Ikke oppsett for bokføring av varekost, siden dette ligger på hovedgruppen for salg kapitalvare.  Hvis dere ønsker å splitte salg pr merke må det opprettes ett sett varer pr merke også.

På ordren legges disse varene inn med antall -1 og pris 500.000,- for pliktig andel, og antall +1 og beløp 500.000,- for fri andel.  På den måten blir omsetningen ompostert fra pliktig til fritt tilsvarende fritaks beløpet.

Hvis kjøretøyet inkl. fritt utstyr er under 500.000,- legges det totale beløpet inn for disse to varelinjene, slik at det rette beløpet blir ompostert og hele salget blir fritt.

Hvis man etter å ha lagt om oppsettet som beskrevet her, og man skulle få behov for å fakturere et kjøretøy som fritt med et beløp over 500.000,- så øker man bare beløpene for varene som omposterer fra pliktig til fritt salg tilsvarende salgssummen.

Lengre ned i artikkelen er dette vist med eksempel.

Aktuelle kontogrupper / varegrupper

Salg Ny El-kjøretøy pliktig

- Opprett egen konto for 'Salg Ny El-Kjøretøy, pliktig'

- Legges inn med bokføringsregel 'Salg eksternt'

- Denne kontogruppen skal også ha oppsett for Varekost, som skal inkluderes for 'Salg eksternt'.

- Salgskonto 3011, mvakode 3

Mva fritak El-kjøretøy pliktig

- Opprett egen salgskonto for reduksjon av pliktig omsetning, f.eks  konto 3012 'Ompostering Mva fritak El-Kjøretøy, pliktig' med mvakode 3.

Evt kan man velge å bruke samme salgskonto som pliktig salg, kto 3011 Salg pliktig EL, for å redusere pliktig omsetning mot samme konto.

- Opprett en egen kontogruppe der denne kontoen legges inn med bokføringsregel 'Salg eksternt'.

Mva fritak El-kjøretøy fritt

- Opprett egen salgskonto for bokføring av fri omsetning, f.eks  konto 3112 'Ompostering Mva fritak El-Kjøretøy, fritt' med mvakode 5.

- Opprett en egen kontogruppe der denne kontoen legges inn med bokføringsregel 'Salg eksternt'.

Varegrupper

Opprett tilhørende varegrupper, og legg inn disse kontogruppene.

Registreringsomkostninger

Varen settes opp som pliktig vare.  Dette er en følgevare og skal tas med i grunnlaget for fritaks grensen på 500.000,-.

Vektavgift

Vektavgift er også nytt fom 1.januar 2023 og blir slik sett en ny engangsavgift for El-biler.  Dette inngår ikke i mva-fritaks beløpet.  Se egen artikkel for mer info om vektavgift her.

Varenr for fakturering

Salg Ny El-Kjøretøy pliktig

Hvis varenr for 'Salg Ny El-Kjøretøy' finnes fra før av kan dette fortsatt brukes. Endre varenavn til pliktig for ordens skyld. Påse at det ligger i korrekt varegruppe for 'Salg Ny El-Kjøretøy pliktig'.  Må opprettes hvis den ikke finnes.  For å gi best mulig oversikt bør man ikke bruke samme kontogruppe som for salg av øvrige pliktige kapitalvarer.

Husk at dette varenr også må legges inn i Merke-/modellregisteret på aktuell modellnode hvis dette ikke er lagt inn fra før av.

Mva fritak El-kjøretøy pliktig

Opprett nytt varenr:  Mva fritak El-kjøretøy pliktig.  Tilknyttet riktig varegruppe, med riktig kontogruppe.  Varen skal ikke ha lagerstyring. Kryss også av for 'Kostpris=salgspris' og 'Ekskluder fra statistikk'.

Mva fritak El-kjøretøy fritt

Opprett nytt varenr:  Mva fritak El-kjøretøy fritt. Tilknyttet riktig varegruppe, med riktig kontogruppe. Varen skal ikke ha lagerstyring. Kryss også av for 'Kostpris=salgspris' og 'Ekskluder fra statistikk'.

Ordremal

For å forenkle registreringen for opprettelse av ordre er det en fordel å opprette ordremaler med aktuelle ordreblokker og varelinjene.  På den måten vil registreringen bli veldig effektiv og man slipper å glemme noen varelinjer.  For mer info om hvordan man oppretter en ordremal se her.

Eksempel til ordremal:

Velg Lagre som mal fra menyen inne på ordren:

Man kan også evt legge disse tilleggsvarene inn under 'Varekoblinger' for salgsvarenr for kjøretøyet.

Oppretting av ordre

For å få best oversikt over hva som er pliktig og fritt er det en fordel å gruppere utstyr inn to blokker, dvs skille på 'Lokalmontert utstyr fritt' og 'Lokalmontert utstyr pliktig'.  Dere må selv legge varene inn i riktig blokk.

Fritt utstyr er f.eks hengerfeste, alarm, navigasjonsutstyr, ladekabel og ekstra hjulsett.

Utstyr som uansett er pliktig er f.eks skiboks, takstativ og sykkelstativ.

Husk å legge inn individet på blokkene for utstyret også, slik at dette blir med i total omsetning for hele bilen ved rapportering under Individ - Innsikt - Verksted - Kapitalvare ordre.

Fakturaeksempel

Opprett ordre fra malen, slik at du får med alle de varelinjene og blokkene som er aktuelle.  For oppretting av kapitalvare ordre se her.

Ordren for en El-bil kan f.eks se slik ut:

Ved fakturering blir bokføringen som vist nedenfor.  Har markert salgs posteringene, der man ser at det har skjedd en ompostering frapliktig til fritt salg.