Samlingsfaktura

Ändrad den Tis, 9 juli vid 11:11 F.M.

Inledning

Den här manualen visar hur du kan använda rutinen för samlingsfaktura för att samla flera order eller plocklistor på en gemensam faktura till en kund. Detta kan hjälpa till att förenkla faktureringen och ge bättre överblick. Följ de enkla stegen nedan för att komma igång.

Använda Samlingsfaktura

1. Aktivera Samlingsfaktura för en Kund

• Gå till fliken 'Ledning' för den aktuella kunden.
  • Välj alternativet för ‘Samlingsfaktura’.
  • Bestäm om vissa referenser måste vara lika för att orderna ska samlas på en gemensam faktura

2. Skapa Order med Samlingsfaktura

• Order som skapas efter att inställningen har satts får automatiskt en markering för ‘Samlingsfaktura’ under fliken ‘Tilläggsinformation’.
  • För äldre order måste du manuellt markera dem för samlingsfaktura.

3. Manuell Markering av Samlingsfaktura

• Om endast vissa order ska samlas på en samlingsfaktura, markera detta manuellt på orderna innan fakturering.
  • Gå till fliken ‘Tilläggsinformation’ på den enskilda ordern och markera för ‘Samlingsfaktura’.

Typer av Samlingsfakturering

1. Intervall för Samlingsfakturering

• Ange hur ofta order/plocklistor ska faktureras, t.ex. löpande eller veckovis.

2. Samlingsfaktura vid referenser

• Om inga specifika inställningar görs, kommer alla order på kunden att läggas till på samma samlingsfaktura.
  • Du kan välja att samla order med lika referenser inom vissa fält som Kundens ref, Märkning, Leveransadress, Säljare, Orderstatus eller Ordertyp.

Färdigställ enskild Samlingsfaktura

• När samlingsfakturan är klar, välj ‘Färdigställ samlingsfaktura’ från menyn på den öppna samlingsfakturan.
  • Ett fakturanummer och slutligt fakturadatum tilldelas, och fakturan kan skickas till kunden.
  • Du kan skriva ut en öppen samlingsfaktura, men den är inte komplett utan fakturanummer.

Färdigställ flera Samlingsfakturor samtidigt

1. Gå till Fakturasök och visa endast öppna samlingsfakturor.
    Detta ger en bra översikt för att slutföra flera samlingsfakturor samtidigt, Markera dom fakturor som ni vill slutföra
  2. Tryck på menyn uppe till höger och välj samlingsfakturor
  3. Tryck sedan på slutför valda

Viktigt att tänka på:

• Slutför samlingsfakturor i tid för att undvika avvikelser mellan lagersaldo och lagervärde i redovisningen.
  • Kontrollera regelbundet antalet öppna samlingsfakturor från Fakturasök genom att välja 'Endast öppna samlingsfakturor'.
  • Samlingsfakturor få EJ något fakturnummer förrän dom blir slutförda.