Statistikk og Bruttofortjeneste-kontroll

Endret Mon, 23 Aug 2021 ved 11:47 AM

Det er flere aktuelle rapporter for statistikker og bruttomarginer.  Vi tar for oss noen aktuelle alternativer her.

Periode statistikk

Viser samlet omsetning og BF pr mnd.  Er tilgjengelig fra Quick3-menyen under Salg.

Vær klar over at hvis du har varer/varegrupper som selges uten kostpriser, eller har alt for høy/lav kostpris, vil det kunne påvirke den samlede Bruttomarginen.

I tillegg må man på forhånd ha vurdert hvilke varegrupper man ønsker med i statistikken.  F.eks kan det være at man ikke ønsker å ha med varegrupper for innbytte, engangsavgift, miljøgebyr, egenandel m.fl som man ikke anser for å være omsetning.  For de varegruppene som ikke skal med i statistikk kan man krysse av for ‘Ekskluder fra statistikk’.  Dette gjøres inne på den enkelte varegruppen.

For å få en bedre forståelse av statistikken kan det derfor være bedre å sjekke statistikken på varegruppenivå, der det vil fremkomme mer tydelig hvis enkelte varegrupper kan ha feil BF.

Hvis man ønsker å sammenligne statistikk mot omsetning i regnskapet er det spesielt viktig å være bevisst på hvilke varegrupper som er med i statistikken, siden flere bokføres til andre konti enn omsetningskontiene 3000-3999.  Et tips er å skrive ut rapporten Kontogruppeliste for å se hvilke konti de ulike varegruppene styres mot.

Rapport statistikk

Denne er summert pr varegruppe, og viser fordeling 'I dag', 'I går', 'Mnd', 'I år', 'I fjor'.

Her velger du datoen for ‘I dag’, og dette blir utg.pkt for de andre kolonnene.  Her vil det fremgå tydeligere hvis det er varegrupper som ikke innfrir på BF.

Bruttofortjenestekontroll

Hvis du mistenker at det er salg som har ført til for lav eller for høy BF kan dette sjekkes med rapporten Bruttofortjenestekontroll, som er tilgjengelig fra Rapporter - Salg.
Det forutsetter at det først er angitt hva dere anser som Normal BF for hver enkelt varegruppe.

Angi ønskede kriterier for rapporten ut fra dato og varegrupper.

De fakturaene som inneholder varer med BF utenfor intervallet listes opp, slik at disse kan sjekkes ut mer detaljert.  Klikk på den blå markeringen på rapporten som kommer du direkte over til faktura, kunde eller vare.

Dette kan være til hjelp for å få en bedre forståelse for hvorfor BF har blitt feil på disse salgene.