Malliasiakas / asiakaspohja

Muokattu Thu, 25 Apr 2024 klo 12:06 PM

Kun luot uuden asiakkaan, voit käyttää pohjaa, jolta kopioidaan perustiedot. Siksi on tärkeää varmistaa, että asiakaspohjassa on tärkeimmät asetukset oikein. Näin sinun tarvitsee vain täyttää asiakaskohtaiset kentät, ja muut tiedot tulevat automaattisesti.

Asetukset, jotka malliasiakkaalla on oltava (löytyy "Hallinto"-välilehdeltä)

• Kirjanpidon tilinumero
  • Kirjanpidon sääntö
  • Valuutta
  • Maksuehdot
  • Laskun toimitus
  • Käteisasiakas? (Jos rastitettu, laskutus ei sallittua)
  • Laskutuslisä? (laskutusmaksu)

Huom! Asetukset voivat vaihdella asiakaskohtaisesti, mutta malliasiakasta käyttämällä on olemassa lähtökohta, jota voi muokata tarpeen mukaan.

Malliasiakas luodaan samalla tavalla kuin tavallinen asiakas, lukuun ottamassa tallennustapaa. Kun luot malliasiakkaan, älä paina normaalia tallennuskuvaketta, vaan valitse sen vieressä olevasta painikkeesta "Tallenna pohjaksi".

Tallenna oletuspohjaksi se malliasiakas, joka on kaikkein yleisin asiakastyyppi. Pohjan tallennuksessa laita rasti kohtaan "Oletuspohja". Näitä voi olla vain yksi ja ohjelma käyttää automaattisesti oletuspohjaa, kun luot uuden asiakkaan plus-napista. Oletuspohja kannattaa aina luoda ennen kuin järjestelmä otetaan käyttöön. Näin esim. kirjanpidon tilinumero ei unohdu asiakkaita perustettaessa.

image

Erilaisia asiakaspohjia voit lisätä niin paljon kuin haluat, ja ne löytyvät kun valitset asiakkaan haussa oikeasta yläkulmasta "Uusi pohjasta".

Esimerkiksi käteisasiakkaasta ja laskutusasiakkaasta on hyvä tehdä omat pohjat.

Alla olevassa esimerkissä kuluttaja-asiakkaille on kaksi pohjaa; käteinen ja laskutus.

Kuluttaja-pohjassa, joka on oletus, laskutus ei ole sallittua. Laskutettavia yksityisasiakkaita varten on oma pohjansa kuten myös yritysasiakkaita varten.