Dokumentsenter - Konteringstype

Endret Wed, 23 Mar 2022 ved 02:21 PM

Konteringstype opprettes for å skille bilagstyper fra hverandre, og for å sette noen faste regler for hvordan bilagene håndteres.  Konteringstype velges innledningsvis under Bilagsregistreringen. Her vises noen av de vanligste typene, men her kan man opprette flere etter behov.

1.  Følgende felter angis for hver konteringstype

• Beskrivelse:  Hva konteringstypen gjelder.
  • Standard bilagstype:  Denne kommer automatisk opp under bilagsregistrering når konteringstypen velges.
  • Reskontrotype: Settes til leverandør eller kunde for reskontrobilag. For konteringer direkte mot kontonr velges 'Ingen'. F.eks for kontantbilag, korreksjonsbilag, bankavstemminger.
    Felter i dokumentsenteret vises/skjules basert på reskontrotype satt på valgt konteringstype.
  • Omvendt postering: Valget gjør at posteringen vil oppføre seg som kredit, uavhengig av fortegn på beløpet man legger inn som totalen for bilaget under bilagsregistrering. Vil postere debet for kunde og kredit for leverandør, dvs den styrer fortegnet på reskontro føringen.
    Opprett derfor en egen konteringstype for Kjøp - Kreditnota, som krysses av for 'Omvendt postering'.  Det samme gjelder for Innbetaling fra kunde, som også skal ha denne avkryssingen.

2.  Bilagsdokumenter

Her vises de bilagene som er bokført mot den aktuelle konteringstypen, med mulighet for å gå direkte til bilaget med 'åpne-pilen'.

3. Konteringsoppsett

Det kan knyttes et eller flere faste konteringsoppsett mot en konteringstype.  Dette vil være med på å effektivisere bilagsregistreringen ytterligere, da det begrenser utvalget til de man vet er aktuelle.  Viktig å tenke nøye gjennom dette slik at man ikke sperrer for noen man egentlig trenger tilgang til.

Eksempel på konteringstyper:

Kontringstype må velges for bilaget under Bilagsregistrering: