Varetelling - Med Q3Mobile

Endret Fri, 25 Aug 2023 ved 10:57 AM

Med Q3Mobile appen kan du utføre varetelling på en enkel og effektiv måte.

Skanning kan utføres med f.eks kameraet på mobilen, som kan være en grei start for å bli kjent med rutinen.   For hurtigere og mer treffsikker lesning er det anbefalt å bruke en enhet med egen skanner.  Se tips nederst i artikkelen.

Varetelling med Appen er ment for mikrotellinger.  Tell en lokasjon, oppdaterer lokasjon, tell neste lokasjon, oppdater osv.

På den måten kan man telle innimellom i rolige perioder og butikken kan trygt være åpen uten at det skaper noen lagerfeil det må tas hensyn til.

Ta utg.pkt i en passe dyp lokasjon i hierarkiet, som gir et håndterlig antall varer.  Det er antall varer innenfor segmentet som skal telles som er avgjørende, og lokasjonene må avgrenses ut fra det.  Bør holde seg til segmenter under 100 varer, mest optimalt kan være 30-40 varer.

Hvordan det er mest hensiktsmessig å merke lokasjoner kommer an på type varer.  For lokasjoner med småvarer kan hyller merkes, mens for lokasjoner med store varer kan det være hensiktsmessig å telle hele reolen.

Tenk på hva som gir den beste oversikten og bygg opp lokasjonene deretter.

Poenget er at varene skal kunne telles ila kort tid, og tellelistene skal oppdateres fortløpende.  På den måten unngår man feilkilder ved at det skjer beholdningsendringer for varer ila telleperioden som man må ta hensyn til manuelt i etterkant, noe som kan være utfordrende ved varetelling på papir.

Varetelling med appen er enklest å ta i bruk når man har en god struktur for lagerlokasjoner.   Lokasjonene bør settes opp som et hierarki og følge et godt mønster. F.eks 1 A 01 A, 1 A 01 B, 1 A 01 C …  Mulig dere derfor må gjøre en jobb med omstrukturering før appen tas i bruk.

Både telling og manøvrering på lageret bli mye mer effektivt når lageret merkes med lokasjons etiketter.  Disse kan skrives ut i ulike størrelser ut fra Lageroversikt. H-klikk på noden og velg Skriv ut.

Se artiklene Lageroversikt-Struktur, Lageroversikt-Opprydding for mer info.

Utfør telling

Klikk på ikonet for Varetelling i appen

Her vises alle åpne tellinger, uansett om de er opprettet i Quick3 eller med appen.

Velg Meny - Ny telling.

Åpne tellingen, og du er klar for å legge inn varer.

• I inputfeltet skanner du lokasjonen som skal telles, f.eks en hylle eller seksjon.  Klikk på strekkode ikonet (1) for å skanne strekkoden med kameraet.

• Alle varer med beholdning som går inn under denne lokasjonen og underlokasjoner hentes inn i tellingen.
    Alternativt kan du i input feltet skanne strekkoden for varenr direkte, uten å først vise til en lokasjon. Varene legges da til fortløpende, og hvis samme vare skannes flere ganger akkumuleres antallet for varen.
    Hvis varer ligger på flere lokasjoner, bør du starte med å skanne seksjonen/hylla for å si hvilken plassering som telles. Viktig hvis du f.eks har samme vare i egen lokasjon i butikken og på lageret. Hvis lokasjon ikke angis vil den starte med å se på beholdningen under ett.

• Det er den tellbare beholdningen som vises, som da tar hensyn til om en ordre er plukklistet. Plukkantallet blir lagt til igjen på lagerbeholdningen når tellelisten godkjennes. Det er derfor viktig at varer som tas fra lageret til enhver tid plukkes.
    Alle varer må fysisk telles før listen kan godkjennes. Dette er gjort slik som en sikkerhet for at alle varer telles.

• Tellingen utføres ved å :
    • Skanne hver enkelt vare som ligger i hylla.  Talt beholdning akkumuleres hver gang en vare skannes.  Dette gjelder selv om varene ikke skannes etter hverandre.
    • Klikke på +/- for å legge inn riktig antall.
    • For innlegging av større antall, klikk på varelinjen, juster antallet og lagre.
    • Hvis du kommer over varer som ikke ble hentet inn ved skanning av lokasjon kan disse  skannes inn manuelt for å få de med på listen.
    • På kanten vises en fargemarkering
      Grønn: Opptalt antall lik tellbar beholdning
      Orange: Opptalt antall lavere enn tellbar beholdning
      Rød: Opptalt antall høyere enn tellbar beholdning
    • Når alle varer har en telling, trykk Bekreft. Lageret oppdateres umiddelbart.

Tips

• Varer som ligger i åpne tellinger vil ikke bli med i nye tellelister som genereres ved skanning av lokasjon. Dette er gjort slik pga at en vare kun skal kunne håndteres i en telleliste av gangen.  Ta derfor en sjekk på om det er opprettet tellelister som ikke er reelle, og derfor må slettes, før telling påbegynnes.

• Du kan også taste inn varenr manuelt i input feltet, men varenr må da være eksakte siden det ikke er noen søkemulighet her.  Hensikten er at dette skal være en rask og effektiv rutine for varetelling.  Hvis det er andre behov for å finne frem til varer må man kjøre varetelling med pc.

• Hvis det ved skanning av lokasjon dukker opp varer som ikke hører hjemme på denne lokasjonen, f.eks at de har vært mottatt på feil lokasjon, må det ryddes opp i dette før tellingen godkjennes.  Det tyder da på at varen må relokeres for flytting over til riktig lokasjon.  Dette kan ikke håndteres med appen, men må gjøres i Quick3.  Du kan telle varene ferdig med appen, for så å ta opp igjen tellingen på pc.  Der kan du da angi Ny lokasjon for relokering, og foreta godkjenning av tellingen.

• Hvis det skannes varer som ikke ligger i tellelisten fra før av vil disse bli lagt til.  De får da den lokasjonen som ligger i headingen for tellingen.  Vær da klar over at den lokasjonen som denne varen evt allerede ligger inne med i vareregisteret ikke vil bli nullstilt.  Det må derfor kjøres en egen nullstilling av beholdningen på 'tidligere registrert lokasjon'.  Kan enten gjøres ved å generere egen telleliste spesielt for det, eller fange de opp ved generering av telleliste over 'Ikke opptalte varer'.

Ikke opptalte varer

Etter endt telling må det i Quick3 kjøres liste over 'Ikke opptalte varer'.  På den måten vil man fange opp varer som ikke har vært med på en telling innenfor angitt telleperiode.

Tellelisten som genereres med denne rutine lagres, for så å åpnes i appen for å gjennomføre telling.  Det kan være varer som ligger med feil lokasjon, eller at man har oversett enkelte lokasjoner.  Varer som ikke ligger på spesifikk lokasjon ligger da på rotnode 1.  Du kan velge å gjennomføre tellingen av varene, men ta videre gjennomgang av tellelisten på pc for godkjenning.  Da vil du f.eks kunne angi ny lokasjon før godkjenning.

Sjekk pkt 7 i denne artikkelen om Varetelling.

Feilmeldinger

- Error 461:  Flere varer som matcher med strekkoden som leses.  Appen forutsetter at disse er unike.

Forekommer én og samme vare på flere tellelister?

Tips! Gå inn i Quick3 og forsøk godkjenne gjeldende telleliste derifra. Du vil da få en melding som henviser til hvilken vare det gjelder, lagerlokasjon den ligger på og hvilken telleliste varen ligger på i tillegg til den du forsøker å godkjenne.

Varen må da slettes fra denne tellelisten. Er det en gammel telleliste som ikke skal benyttes, slett den.

Utstyr for varetelling

En vanlig mobiltelefon vil fungere fint for varetelling med appen, men kameraet på mobilen kan være litt treg til å skanne strekkoden.  I tillegg er også de fleste mobiltelefoner i dag litt 'skjøre' og tåler ikke så mye håndtering, og i allefall ikke å falle i gulvet.

Vi har teste ut litt forskjellige muligheter og kan tipse mobiler som er mer robuste og som i tillegg har en knapp som kan programmeres for å skanne strekkoden, noe som gjør det mer effektivt å skanne varer.

• Zebra TC25 2D, med laserskanner i fronten.
  • Samsung Galaxy Xcover: Vil fungere veldig bra, og er robust.
  • På sikt kan det også bli mulig å skanne med blootooth RFID skanner.
  • Er flere alternativer til android enheter som kan brukes til varetelling.  Tenk praktisk og effektivt.