Inventering - med Q3Mobile

Ändrad den Thu, 11 Jan 2024 vid 11:44 AM

Inledning

Denna guide ger en detaljerad beskrivning av hur du använder appen Q3Mobile för att genomföra en effektiv och noggrann inventering av ditt lager.

Användning av Q3Mobile

Q3Mobile-appen är ett kraftfullt verktyg som förenklar processen för mikroinventeringar. Här är stegen för att komma igång:

1. Utrustning för Skanning

• Initialt kan du använda kameran på din mobiltelefon för skanning.
  • För snabbare och mer exakta resultat rekommenderar vi användning av en dedikerad skanningsenhet.

2. Utförande av Artikelinventering

• Appen är idealisk för att inventera små, avgränsade lagerplatser.
  • Fokus ligger på att inventera och uppdatera en plats i taget, vilket möjliggör inventering under lugna perioder.

3. Planering av Inventeringsområden

• Välj en plats i lagrets hierarki som ger ett hanterbart antal artiklar (optimalt 30-40 artiklar).
  • Avgränsa inventeringsområdena så att de inte överstiger 100 artiklar för att undvika överbelastning.

4. Märkning av Platser

• Anpassa märkningen efter varutypen. För småvaror, märk enskilda hyllor; för större varor, överväg att inventera hela hyllsektioner.
  • En välorganiserad och tydlig märkning av lagerplatser underlättar inventeringsprocessen.

5. Kontinuerlig Uppdatering av Inventeringslistor

• Uppdatera inventeringslistorna kontinuerligt för att undvika felkällor relaterade till lagerförändringar under inventeringsperioden.
  • Denna metod är särskilt effektiv jämfört med traditionell pappersbaserad inventering.

6. Förberedelser av Lagerstruktur

• Innan du börjar använda appen, se till att ditt lager är välorganiserat.
    För mer detaljerad information, se guider om
  1. Lageröversikt-Struktur
  2. Lageröversikt-Plan för omstruktur

7. Användning av Platslappar

• Effektivisera både inventering och lagerhantering genom att använda platslappar.
  • Dessa kan skapas och skrivas ut i olika storlekar direkt från lageröversikten.

Ytterligare Resurser

• För mer detaljerad information, se våra artiklar om "Lageröversikt-Struktur" och "Lageröversikt-Rengöring".

Genom att följa dessa steg och tips kommer du att kunna genomföra en effektiv och noggrann inventering med Q3Mobile, vilket sparar både tid och resurser

Utföra inventering

• Klicka på ikonen inventering i appen.
  • Här visas alla öppna inventeringar, oavsett om de skapades i Quick3 eller med appen.
  • Välj Meny - Ny inventering.

Öppna inventeringen

Tryck på den inventeringslista som ska arbetas med.

Inventeringsprocessen

1. Skanning av Artiklar

• Klicka på streckkodsikonen (1) för att skanna streckkoden med kameran.
  • Skanna streckkoden för artikelnumret direkt i inmatningsfältet. Artiklar läggs till i följd och ackumuleras om samma artikel skannas flera gånger.
  • Om artiklarna finns på flera ställen, börja med att skanna sektionen/hyllan för att bestämma vilken plats som inventeras.

2. Hantering av Lager och Plockade Ordrar

• Det är det räknebara lagret som visas och tar hänsyn till om en order är plockad.
  • Den plockade kvantiteten läggs tillbaka till lagernivån när inventeringslistan godkänns.

3. Genomförande av Inventering

• Inventering av alla varor är nödvändig innan listan kan godkännas.
  • Scanna varje artikel på hyllan. Räknat lager ackumuleras för varje skanning.
  • Använd +/- för att justera antalet.
  • För att ange större kvantiteter, klicka på artikelraden, justera kvantiteten och spara.
  • Om du hittar artiklar som inte registrerades vid skanning, skanna dem manuellt för att inkludera dem i inventeringslistan.

4. Färgkodning

• Grön: Räknad kvantitet är lika med det räknebara lagret.
  • Orange: Räknad kvantitet är lägre än det räknebara lagret.
  • Röd: Räknad kvantitet är högre än det räknebara lagret.

5. Bekräftelse och Uppdatering av Inventering

• När alla artiklar har inventerats, tryck på "Bekräfta".
  • Inventarieförteckningen uppdateras omedelbart.

Tips för Effektiv Inventering

• Planera inventeringen noggrant och välj en djup plats i hierarkin för ett hanterbart antal artiklar.
  • Överväg att märka ut platser för att underlätta inventeringsprocessen.
  • En strukturerad och hierarkisk uppsättning av lagerplatser underlättar inventeringen.
  • Varor som är i öppna inventeringar kommer inte att ingå i nya inventeringslistor som genereras när du skannar platsen. Detta beror på att en vara endast kan hanteras i en inventeringslista åt gången. Kontrollera därför om det har skapats inventeringslistor som inte "ska användas" och därför måste tas bort innan inventeringen börjar.
  • Du kan ange artikelnumret manuellt i inmatningsfältet
  • Om det vid skanning av en plats upptäcks varor som inte hör hemma på denna plats, t.ex. att de har tagits emot på fel plats, måste detta klargöras innan inventeringen godkänns. Detta indikerar att varan måste flyttas till rätt plats. Detta kan inte hanteras med appen utan måste göras i Quick3. Du kan avsluta inventeringen av varorna med appen och sedan återuppta inventeringen på en dator. Du kan då ange Ny plats för omplacering och godkänna inventeringen.

Kontrollera ej inventerade artiklar

• Efter att inventeringen har avslutats måste en lista över "ej inventerade varor" köras i Quick3. På detta sätt kan du fånga upp varor som inte har ingått i en inventering inom den angivna inventeringsperioden.
  • Den inventeringslista som genereras av denna rutin sparas och öppnas sedan i appen för att utföra inventeringen. Det kan finnas varor som befinner sig på fel plats eller att vissa platser har missats. Varor som inte finns på en viss plats placeras då på rotnod 1. Du kan välja att utföra inventeringen av varorna, men ytterligare granska inventeringslistan på datorn för godkännande. Då kan du till exempel ange en ny plats innan godkännande.
  • Kontrollera punkt 7 i den här artikeln om att inventera varor.