Periodiske rutiner: Årsavslutning / årsoppgjør

Endret Tue, 17 Oct 2023 ved 10:23 AM

Rutinen for årsavslutning ligger under menyen Periodiske rutiner.  Du kommer automatisk inn på aktuelt år med periodeoversikt.  Klikk på søke-glasset for å skifte til året det skal kjøres avslutning for.

Valgt år kommer opp med sin periodeoversikt.  Hvis periodeavslutning har vært kjørt fortløpende for året vil periodene ha Status = Stengt.  Dette er en forutsetning for at du kan kjøre årsavslutning.  Hvis enkelte perioder ikke er avsluttet må dette gjøres først med funksjonen Periodeavslutning.  Når Mva-oppgjør bokføres vil denne automatisk stenge periodene for terminen.  Slik sett skal det i teorien ikke stå noen perioder åpne for et tidligere år, hvis det ikke er spesielle årsaker til det.

Fremgangsmåt for årsavslutning

Sjekk Nødvendige oppsett nederst i denne artikkelen hvis det er første gangen årsavslutning kjøres.

Bokfør årsoppgjørs disposisjoner
Etter revisjon legger revisor frem årsoppgjørs disposisjoner for regnskapet.  Disse vil bl.a overføre resultatet for året til balansen.  Transaksjonene må bokføres i dagbok før årsavslutning kan kjøres.

Ta f.eks år 2016.  Du har to muligheter.  Du kan velge å føre disposisjonene i periode 201613.  Fordelen med det er at du beholder saldobalansen pr 201612 slik den var før saldobalanse ble sendt til revisjon.  Ved å skrive ut saldobalanse for periode 201613 – 201613 får du IB = Saldo pr 201612, Bevegelsen = Årsoppgjørsdisposisjoner, UB = Saldo etter disposisjoner. Det er da viktig å gjøre det likt for senere år for å beholde et godt sammenligningsgrunnlag.
Alternativt kan du føre disposisjonene i periode 201612 hvis du ønsker at saldo pr 201612 skal være Etter årsoppgjørs disposisjone.

Kontroller saldobalanse
Det er en fordel å gjøre en kontroll etter at disse posteringene er bokført for å se om alt har blitt riktig.  Skriv ut en saldobalanse tom den perioden der disposisjonene er bokført og sammenlign konto for konto mot rapporten fra revisor.  Hvis det er avvik er det størst sannsynlighet for at det har blitt en feilpostering.  Når alle posteringene er bokført skal resultatet for året gå i null.

Kjør årsavslutning
Årsavslutning aktiveses fra menyen når du står inne på det aktuelle året (1-2).

Rutinen oppretter en egen bunt med bilag som nullstiller alle resultatkontiene. Ta gjerne en sjekk i bunten for å se at alt stemmer.  En evt rest i resultatet bokføres til kontoen som er angitt for Restbeløp årsavslutning.  Bunten som årsavslutningsrutinen genererer blir automatisk bokført.  Året får da Status=Stengt.

Hvis det har blitt bokført et større beløp til konto for restbeløp for årsavslutning som ikke stemmer bør årsavslutning reverseres for så å foreta nødvendige korrigeringer.

Reversere årsavslutning

Fullført årsavslutning kan reverseres med en egen funksjon dersom det er nødvendig.  Tilgjengelig fra menyen inne på året.

Det genereres da en bunt med motsatte posteringer i forhold til årsavslutningsbunten slik at alt tilbakestilles.  Året får Status=Åpen.  Periodene er fortsatt stengt, så de må evt åpnes hvis det skal føres noen tilleggsposteringer før ny årsavslutning kjøres.  Vær kritisk til bruken av dette, siden det fort kan bli uoversiktlig med flere kjørte årsoppgjør.

Nødvendig oppsett

Klientinnstillinger – under fanen Regnskap

• Restbeløp årsavslutning: Legg inn den balansekontoen som en evt rest i resultatet skal bokføres mot.  Det være en balansekonti, f.eks 2050 Annen egenkapital.
  • Resultatkonto fra/til:  Legg inn kontointervall for resultatkonti.  Vanligvis konto 3000 – 9999

• Bilagstype 99 Nullstilling:  Sjekk at denne har en definert nummerserie.  Mest oversiktlig at denne har en egen som kan brukes år etter år.  Se her for mer detaljer.