Periodiske rutiner: Mva-oppgjør

Endret Fri, 05 Apr 2024 ved 01:30 PM

Mva-oppgjør

Mva-terminer og Mva-oppgjør er tilgjengelig fra menyvalget Regnskap og Periodiske rutiner.

Velg hvilket år du rapporterer på og velg MVA-terminer. Her vises tilgjengelige MVA-terminer med status.

Klikk på pilen til venstre for MVA-termin for å komme til selve terminoppgjøret.

Øverste del av bildet viser hvilket år, fra og til dato for perioden og status. Nederste del viser selve MVA-meldingen.

Mva-Meldingen er ferdig summert og viser spesifikasjoner pr mva-post ut fra bokførte bilag innenfor de periodene som er med i terminen.
 Klikk på printer symbolet hvis du ønsker en utskrift.

• Her vises tre kolonner som skal stemme i forhold til hverandre:
    Grunnlag: Summerer alle posteringer med den mva-koden som er knyttet til den aktuelle posten. Sjekk evt under Mva-typer hvis det er noe du ønsker å kontrollere.
  • Beregnet: Rutinen kalkulerer mva ut fra grunnlaget og satsen for posten.
  • Bokført:  Summerer alle posteringer for mva-kontoen som er knyttet til posten.

NB: Denne rapporten må avstemmes mot regnskap. Blir det oppdaget feil eller merkelig beløp for enkelte poster må dette sjekkes ut og korrigeres før MVA-oppgjøret bekreftes.

Merk deg at rapporten kan gå over to sider, og at du da må bla mellom sidene med pil-knappene.

Systemet varsler om det er ført direkte på mva-konto, om det er mangler eller er ugyldige koblinger mot post i MVA-meldingen. Dette vises ved et tall i parantes under Avvik koblinger. Disse må  kontrolleres og evt. korrigeres før godkjenning av MVA-oppgjør.

Manglende eller ugyldige koblinger mot post i MVA-melding kan oppstå ved import av hovedboksposter (bilagsimport i Importveiviser), konvertering fra andre systemer, ved ugyldig oppsett på bokføringstidspunkt eller pga endringer i oppsett etter bokføring.

Velg «Oppdater valgte poster ihht nåværende oppsett» for å sette koblinger ihht dagens oppsett. Dette valget finner du i hamburgermenyen øverst til venstre i bildet.

Dersom det er føringer direkte mot mva-kontoer vil dette også komme frem under avvik. Momsen er da ikke hensyntatt på mva-oppgaven og må korrigeres for at den skal tas med. Man kan klikke Korrekt kobling og velge hvilken mva-kode som er riktig:

Velger du denne måten vil du få et avvik på momsoppgaven mellom beregnet og bokført mva. Denne må kunne dokumenteres i avstemmingen.

Vi anbefaler derfor å tilbakeføre bilaget/bilagene og føre det riktig på kostnadskonto med mva-kode.

Når Mva-Meldingen er funnet i orden kan du velge Godkjenn og bokfør Mva-Oppgjør.  Rutinen omposterer mva fra den enkelte mva-kontoen til oppgjørskonto for mva.  Posteringene legges inn i en egen bunt spesielt for oppgjøret.

Termin loggen oppdateres, og viser buntnr for posteringene, samt tildeler terminen Status=Bokført.
I kolonnen for Buntnr. kan du klikke på åpne-pilen for å komme direkte over i bunten.

Bunten for Mva-oppgjør bokføres automatisk og kan ikke reverseres eller endres manuelt.

Mva-Oppgjøret stenger også periodene for terminen.  Periode oversikten viser derfor Status=Stengt etterpå.

Endringer på en stengt periode/termin

Ved enkelte anledninger kan det være behov for å føre flere bilag for en allerede stengt termin.

Først må du åpne den perioden bilaget/bilagene skal bokføres på.  Dette gjøres ved å markere perioden i periodeoversikten og velge Åpne fra menyen.  Se Perioder / periodeavslutning for mer detaljer.

Poster bilagene i egen bunt på rett periode og bokfør på vanlig måte.  De bilagene som bokføres etter at et Mva-oppgjør er bekreftet kommer med på en Endringsmelding for samme termin.

Åpne Mva-terminen det gjelder.
Den øverste delen av bildet viser da en ny linje for et Ikke generert oppgjør, og den nedre delen av bildet viser Endringsmeldingen.
Tilleggsoppgjøret bekreftes også med valget Godkjenn og bokfør Mva-oppgjør.  Det opprettes egen bunt for tilleggsoppgjøret.

Under status vises det at det er kjørt et tilleggsoppgjør.

Det sendes en ny komplett melding ved eventuelle endringer, og siste melding vil alltid være gjeldende. Fra og med 2022 er det ikke lenger anledning til å benytte tilleggsmelding/endringsmelding.

Når det foreligger et hovedoppgjør og en eller flere tilleggsoppgjør kan du i etterkant velge Type visning for Mva-Meldingen.

Denne Mva-meldingen - Viser eksakt det oppgjøret som er sendt inn.

Akkumulert for Mva-terminen så langt - Summerer hovedoppgjøret og tilleggsoppgjør som er registrert.

For å lese mer om nye mva-koder og innsending av mva-oppgave se her.Ny Mva-Melding fom 2022