Klientinnstillinger - Regnskap

Endret Wed, 30 Dec 2020 ved 11:36 AM

Kontoreferanser

Under Klientinnstillinger og fanen Regnskap defineres diverse innstillinger og kontonr for ulike regnskapsrelaterte rutiner.

Kontoer/koder

Kassedifferanse
Hvis det oppstår differanse mellom opptalt og bokført beholdning av kontanter eller bankkort for kasseoppgjøret så bokføres differansen til kontoen som er satt opp som kassedifferanse konto, f.eks 1919.

Kontantuttak
Funksjonen Kontant uttak finnes i kasseordre bildet. Funksjonen brukes hvis det tas ut kontanter for innkjøp av frimerker, overtidsmat etc. Uttaket bokføres da mot angitt konto, f.eks 1911. Dette er en mellomregningskonto, og regnskapsfører posterer uttaket mot rett kostnadskonto manuelt.

Avrunding
Øreavrunding for salg bokføres til avrundingskonto.

Avrunding fakturakontroll

Øreavrunding for fakturakontroll bokføres til avrundingskonto.

Feilkonto
I tilfeller hvor det er mangelfulle kontoreferanser for kontering av en faktura, blir posteringen bokført mot feilkonto, f.eks konto 9990.
Hvis en OCR betaling mottas med ugyldig KID klarer ikke systemet å identifisere kunden. Betalingen bokføres da mot Feilkonto i stedet for rett kunde.  Sjekk derfor saldo på denne kontoen jevnlig slik at oppsett kan justeres, og feilen kan omposteres manuelt.

Restbeløp årsavslutning

I forbindelse med årsavslutning bokføres årsoppgjørsdisposisjoner fra revisor for å omdisponere resultatet til balansekonti. Hvis det ligger igjen en rest i resultatet når årsavslutning kjøres vil dette bli bokført til angitt konto, f.eks 2050 Annen egenkapital.

Resultatkonto fra/til

For de aller fleste regnskap ligger resultatkontiene i intervallet 3000 - 9999.  Systemet støtter avvik fra dette hvis det skulle være nødvendig å legge til rette for andre grupperinger.

Agio / Disagio

Rutinen for automatisk bokføring av Agio krever at det er angitt kontonr for agio og disagio.

Mva-kode(ingen mva)

Det er mvakode 0 som gjelder som Mvakode for Ingen mva.  Hvis verdien mangler gir dette feilmelding ved utkjøring av mvaoppgjør. For utenlandske regnskap kan dette være noe annet.

Kapitalvaresalg

Disse valgene er med på å tilpasse hvordan kapitalvaresalg skal styres.

Internfakturering påkost

Det er anbefalt at påkost for individer på lager internfaktureres, slik at påkost fremkommer som en del av kostprisen på individet.  Når dette internfaktureres oppnår man også riktig lagerbelastning for varer og historikk oppdateres på riktig måte.

Hvis man ønsker en enklere løsning kan påkost legges inn manuelt på individkortet, som et parameter.  Dette er ikke en optimal løsning siden man da mister en del andre nyttige loggføringer.

Kostprisfeltet på individkortet og kretsløpskontroll rapporten sjekker mot denne innstillingen.

Modell påkrevd på individ

Det er mye automatikk tilknyttet modell for et individ.  I Merke-/modellregisteret knyttes bl.a varenr for kapitalvaresalg, lagerkunder, dimensjoner og tilbehørsvarer til de ulike modellene. Hvis modell mangler på et individ vil dette føre til at automatikken ikke fungerer, og fakturaen vil feile ved bokføring.  Det kan derfor være en fordel å velge at Modell er påkrevet for individ, slik at man får et varsel ved fakturering og kan rette feilen.

Postering

Komprimer fakturaposter til samleposter

I utg.pkt er det slik at hver enkelt faktura bokføres individuelt med sine konteringer innenfor samme fakturajournal.  Dette er absolutt det beste for å få de nødvendige detaljene i regnskapet.  Hvis man derimot har mange like faktureringer, som ikke krever noen oppdeling kan posteringer med fordel summeres pr konto for en fakturajournal.  Dette kan f.eks være aktuelt ved abonnementsfakturering.

Remittering

Automatisk poster agio føring ved remitteringsretur

Ved remittering mot utlandet vil avregningsreturen kunne ha annen kurs enn den bokførte inng.fakturaen.  Dette vil generere agio/disagio.  Ved å krysse av for dette valget vil agio kunne bokføres automatisk.

Hvis det ikke gjøres automatisk må det fanges opp med rutinen for Agio føringer.

Regel for reskontrokryssing

Under Klientinnstillinger – Regnskap velger du regel for kryssing av reskontroposter.  Det kan velges forskjellig regel for kunder og leverandører dersom det er ønskelig.

Kryss lik postref og likt beløp
Sjekker Motpostnr for betaling mot Postnr for faktura og at de har likt beløp.  Dette er det strengeste valget.  Ved føring av delbetalinger der beløpet er forskjellig fra saldo på faktura vil det ikke bli utført kryssing.  Kryssingen må da utføres manuelt.

Kryss lik postref
Sjekker Motpostnr for betaling mot Postnr for faktura .  Ved føring av delbetalinger der beløpet er forskjellig fra saldo på faktura vil postene bli krysset.

Kryss likt beløp
Sjekker kun om det er en post i reskontro som har saldo likt det beløpet som posteres.  Krysser uavhengig av fakturanr.

Aldersbasert kryssing
Krysser posteringen mot den/de eldste posten(e) som har saldo.  Hvis det er en akonto betaling vil fordelingen bli gjort mot flere poster slik at hele beløpet fordeles.  Starter på eldst posten og går oppover.

Man kan velge flere regler for kryssing.  Prioriteringen er i den rekkefølgen som vises ovenfor.  I vårt eksempel sjekker den først at det er likt fakturanr og likt beløp.  Hvis den ikke får treff på det går den videre og sjekker etter kun likt fakturanr.
Hvis rutinen ikke finner treff ut fra de reglene som er valgt så vil betalingen bli stående med saldo i reskontro.  Manuell kryssing må da utføres for å krysse betaling mot faktura.

Mva-oppsett

Grunnoppsett for Mva håndtering ligger under Klientinnstillinger – Regnskap.  Her velges Format mva-melding, og oppgjørskonto for mva.  Sjekk at rett konto er lagt inn ihht din kontoplan.  Dette kan avvike hvis du har en konvertert kontoplan ved oppstart.

RF-0002 – Skattemelding for merverdiavgift – alminnelig næring  -> Ny standard fom 01/01/17
RF-0002_2016 – Merverdiavgift – alminnelig omsetningsoppgave  -> Tidligere Mva-Oppgave som gjaldt tom 31/12/16

Ut over dette er det behov for å sjekke mva-kodene slik at de styres til rett mvakonto.