Agio føringer

Endret Wed, 09 Aug 2023 ved 04:00 PM

For utenlandske leverandører kan man velge å føre faktura og betaling i leverandørens valuta.  Ved bokføring brukes angitt valutakurs for å regne om til norske kroner (lokal valuta).  I reskontro vises saldo i valuta og omregnet til norske kroner.

Utbetalingen må også føres i valuta, siden det ikke tillates en blanding av flere valutaer i samme reskontro.

Det er derfor viktig at man bestemmer seg for hvilken valuta bilagene skal føres i og gjennomføre dette for alle posteringene for den enkelte leverandøren.

Hvis faktura og utbetaling posteres med forskjellig kurs genererer dette agio/disagio i reskontro.  For en fullt betalt faktura vil saldoen i valuta være null, men hvis kursen for betalingen er forskjellig vil det stå igjen en restsaldo i norske kroner.  Denne restsaldoen må føres vekk som agio.  Agio føringer gjøres fra rutinen Reskontro rydding.   Det er også mulighet for at agio kan føres automatisk ved innlesing av remitteringsretur.

Oppsett/klargjøring

For å kunne føre agio poster er det et par innstillinger som må på plass i klientinnstillinger.

Under taben Regnskap må det settes opp Agio og Disagio konto. Disse kan være samme konto dersom man ønsker å føre agio gevinst og tap mot samme konto.

For at automatisk agio poster skal genereres ved remittering må man hake av for Automatisk poster agio føring ved remitteringsretur.

Agioføringene får egen Bilagstype 86 Agio, som må tildeles ønsket bilagnummer serie.  Dette kan med fordel være en egen nummerserie for å skille seg ut fra de andre posteringene i reskontroen.  Dette defineres også under Klientinnstillinger.

Automatisk poster agioføring ved remitteringsretur

Ved bruk av denne rutinen vil det automatisk bli postert Agio samtidig som avregningsreturen blir bokført.  På den måten slipper man å håndtere disse i ettertid.  Posteringene legges til en egen bunt for Agio, som blir tilgjengelig i oversikten for Dagbok.  Bunten blir stående åpen og vil akkumulere flere agioføringer fortløpende.  Bunten må bokføres manuelt for å få den oppdatert i reskontro og hovedbok.

Generere agio føringer

Når oppsettene er klargjort kan man fra rutinen Reskontro rydding og velge fanen Agio, og hente frem agio kandidater for å generere bilag.

Viser med et eksempel her.  Faktura og betaling er bokført i GBP, og saldo i valuta er null.

Men pga kursendringer gjenstår det en agio på 495,44 som må føres vekk.

Velg ønsket utvalg fra reskontroryddingen (1) og klikk på Hent reskontro poster (2).  Kryss av for de postene som skal inngå i agioføringer (3).  Legg inn ønsket Bokførings dato (4) og bekreft med Poster agio føringer (5).

Det opprettes en egen bunt med agiobilaget.  Bunten bokføres manuelt, og kryssinger i reskontro skjer da automatisk.

Saldo i NOK utlignes da med Agioføringen.