Dagbok - Periodisering av kostnader

Endret Fri, 02 Jun 2023 ved 03:07 PM

Fra dagboksbildet har du tilgang til rutine for automatiske periodisering av kostnader.

I kontoplanen må det opprettes en periodiseringskonto, som må være en balansekonto. På den aktuelle kostnadskontoen legger du inn periodiseringskontoen.  Dersom kostnaden fast skal fordeles over x antall perioder legges dette inn i feltet Antall perioder. Hvis det kan variere lar du det stå ‘1’, og i stedet overstyrer antall perioder på bilagslinjen.

Samme periodiseringskonto kan brukes for flere kostnader, eller det kan opprettes egen konto for å spesifisere forskuddsbetalte kostnader.

Denne kontoen skal kun ha kontonummer og beskrivelse.  Mvakode skal kun ligge på kostnadskontoen.

Ved bokføring posteres kostnaden på normalt vis mot kostnadskonto med korrekt mvakode.  I kolonnen for Periodisering - Antall angis antall perioder som kostnaden fordeles over.  I feltet Periode legger du inn startperioden for periodiseringen.  Hvis kostnaden skal starte periodiseringen fra den mnd du bokfører på så kan feltet være blankt.

Mva beregnes og bokføres på den perioden som samsvarer med perioden for bilaget, og nettobeløpet fordeles andelsvis utover antall perioder.

Med vårt eksempel blir bilaget bokført på følgende måte:

Saldoen på periodiseringskontoen går i null når man ser på alle periodene for bilaget.

Hvis periodiseringen strekker seg over til neste år vil det kreve at neste år er opprettet og har generert perioder.  Det gis feilmelding dersom dette ikke er klargjort.

Er det behov for å periodisere over mer enn 12 måneder kan dette justeres under Klientinnstillinger\Regnskap. Default er satt til 12 perioder.

Periodisering av inntekter ved fakturering har vi ikke støtte for riktig enda.

Rutinen kan ikke brukes for automatisk beregning/bokføring av fremtidige avskrivninger