Oppsett - Remittering

Endret Fri, 02 Jun 2023 ved 02:58 PM

Remittering er en elektronisk utbetalingstjeneste som gjør det enklere å følge opp utbetalinger.  Ved bokføring av inngående faktura og lønn kan det opprettes betalingsoppdrag, som ut fra forfallsdato overføres i en fil til Nets.  Det har vært ulike formater for dette de siste årene.  ISO 20022 er det nyeste og blir den nye standarden for bankene.   Formatene BBS Direkte Remittering og Telepay  er i ferd med å bli faset ut.

Her er en oversikt over de grunnoppsettene som må legges inn for å kunne ta i bruk remittering.

Remitteringstype

Oppsett for remitteringstype er tilgjengelig under Hovedmenyen.
Hvis den ikke finnes må den opprettes, klikk på + for å opprette ny.  Legg inn opplysninger som vist nedenfor.

Bankkonto

I feltet Bankkonto velges den kontoen som betalingene belastes. Velges fra de bankkonti som er opprettet for klienten.
NB! Det kreves at BIC(SWIFT), IBAN og LAND er lagt inn under KlientinnstillingerBankkontoer

Samlepostering

Mulighet for samlepostering ved innlesing av avregningsretur. Ved samlepostering blir det generert et bilagsnummer for alle remitteringsposter med samme dato og konto. Dvs at det blir opprettet én kreditpost med akkumulert beløp per bilag mot bankkonto.  Samlet eller splittet bokføring har stor betydning for avstemming av bankkonto slik at transaksjonene blir identiske.  Ta kontakt med din bankforbindelse hvis det må avklares hvilket oppsett dere har for dette i nettbanken.

ISO20022 Auth. kode

Dere må sjekke med banken hva som skal stå i autorisasjonsfeltet siden bankene har forskjellig krav til innhold i dette feltet.
Er ikke kjent med at noen nettbanker bruker dette foreløpig, så feltet settes til 'Ingen'.

• Ingen:  Det er få banker som har begynt å bruke dette feltet foreløpig (pr 2018).  Feltet kan derfor settes til ‘Ingen’.
    Eks. Nordea: Bruker pr 2018 ikke dette feltet. Dvs de leser ikke feltet, så feltet kan stå til ‘Ingen’.
    Eks. DNB:  Skal ikke ha noe innhold i dette feltet, så feltet MÅ det stå til ‘Ingen’.
  • PreAuthorisedFile:  Brukes hvis filen er forhåndsgodkjent og derfor skal sendes direkte til belastning i nettbanken, uten ytterligere godkjenning.
  • FileLevelAuthorisationDetails:  Brukes når hver transaksjon må godkjennes før belastning i nettbanken.
  • FileLevelAutorisatinSummary:  Brukes når alle transaksjonene som overføres i samme fil kan godkjennes samlet i nettbanken.
  • InstructionLevelAuthorisation:  Brukes når alle transaksjoner til samme leverandør må være godkjent før betaling kan utføres.

Singer ID / Avtale nummer

Dere må ha en remitteringsavtale med banken, med rett remitteringstype.  Aktuelle referanser fra avtalen må legges inn i Q3.   Dette viser seg å variere fra bank til bank siden de har ulike måter Dereå tolke dette på.  Sjekk derfor direkte med banken for å få de rette verdiene i disse feltene.  Her vises eksempel for noen banker:

Eks. Nordea:

• Signer ID: Organisasjonsnr
  • Avtale nummer:  Eget avtalenr som banken tildeler.

Eks. DNB:

• Signer ID: Organisasjonsnr
  • Avtale nummer:  Angis som navnet på Divisjonen som er opprettet i nettbanken.  Hvis det ikke er definert en egen divisjon i nettbanken settes denne til HOVED som tilsier ingen divisjon.  Evt kan det være opprettet en egen divisjon som heter REGNSKAP (eller noe tilsvarende) som har oppsett for ISO-format.  Dette kommer helt an på hvordan det er opprettet i nettbanken.  Sjekk derfor med banken hvilken divisjon som er satt opp for mottak av avregningsretur med støtte for ISO20022 format.  Hvis man forsøker å hente avregningsretur med feil divisjon vil man ikke kunne motta noen filer.
    Adminbruker i nettbanken må også gi de rette personene alle tilganger for denne divisjonen, dvs se, hente, sende, godkjenne. Sjekk derfor med banken for å få den rette referansen her og evt bistand med oppsettet hvis det trengs.

Eks. Sparebank1 / Eika / Totens Sparebank:

• Signer ID: Organisasjonsnr
  • Avtale nummer:  Organisasjonsnr
    De bruker org.nr for begge feltene.

Bilagstype

Opprett ønsket nummerserie for bilagtype 94-Utbetaling/Remittering.

Leverandør

Tilrettelegging gjøres individuelt for hver enkelt leverandør som skal være med på remittering.  Gå til fanen Betingelser.  Legg inn Vårt kundenr, Konto,  Bankgiro, kryss av for Remittere.  Leverandører som ikke har disse innstillingene blir ekskludert fra remittering, eller kan feile i nettbank.

NB! Leverandørene må ha fullstendig adresse for å bli godtatt i nettbanken. Dvs både gateadresse, postnr/post sted, land.
Manglende adresse gir i Nordea feilmeldingen ‘Invalid Creditor Country’.
DNB gir feilmelding ‘Missing Creditor Address’ og melder om feil struktur i filen.

Generere remitteringsfil fra Quick

Når remitteringsfilen genereres lagres den direkte i mappen for Nedlastinger.  Opprett gjerne en egen katalog, f.eks C:\Remittering\Utfil og kopier filen manuelt over fra Nedlastinger til denne katalogen.  På den måten får du en bedre oversikt over filene som skal overføres.  Det er da denne katalogen du skal henvise til i Nettbanken.  Husk at hvis du jobber fra flere pc’er må du opprette samme katalog på alle pc’ene.

Remitterings filen er av type XML.PAIN.001
Filstien i nettbanken skal derfor legges inn for dette formatet.

Avregningsretur

Når betalingene er belastet bankkontoen genereres en fil fra banken.  Denne lastes ned og lagres i egen katalog.  Opprett f.eks katalogen C:\Remittering\Avregningsretur
Quick3 har ingen krav til hva filnavnet skal være. Dette er opp til banken.
Ved innlesing i Quick3 henvises til den samme katalogen. Avregningsretur må leses inn manuelt, dvs at det ikke er noen automatikk i dette.
Eks DNB: Bruker referansen Camt.054 Debet.

En avregningsretur kan inneholde flere poster enn det som gjelder remittering hvis samme konto også brukes til andre utbetalinger .  Ved innlesing vil rutinen hoppe over poster med ukjent remitteringsreferanse.  Om slike poster fremkommer i filen er bank avhengig.

Mottaksretur

Vi håndterer ikke mottaksretur pr i dag, så denne trenger derfor ingen filsti.

Oppsett i nettbanken

I nettbank må det opprettes eget filoppsett for innlesing av remitteringsfil og nedlasting av avregningsretur.  Som nevnt settes dette opp ihht det nye standardformatet ISO 20022 som bankene opererer med nå.  Merk deg at du må påse at din avtale med banken er utvidet til å støtte ISO 20022 remitteringsfiler.

Filformatet som genereres fra Quck3 er en XML fil.  Hvilken filtype det skal vises til i din nettbank variere fra bank til bank, og hvilken avtale dere har med banken.

• Eks. For Nordea heter filformatet enten XML eller Corporate Access Files.
    Der kan man ikke velge filsti, men dette må manuelt velges hver gang en fil skal lastes inn.
  • Eks. For DNB heter filformatet XML – Utbetalingsfiler.
    Her kan du angi filsti.

Pass på at det legges inn rett filsti for import av filen.  Samme området som du har valgt for å lagre remitteringsfilen fra Quick3.

Eksempel fra DNB:

Ta kontakt med din bankforbindelse hvis du trenger hjelp til oppsett i nettbanken.