Sisäiset asiakkaat

Muokattu Wed, 20 Mar 2024 klo 08:22 AM

Sisäisillä asiakkailla on kaksi tehtävää. Niitä käytetään laitteiden/ajoneuvojen varastoasiakkaina ja yrityksen sisäiseen laskutukseen. Sisäinen asiakas voi olla esim. "Ajoneuvot varastossa" tai "Korjauskulut myynnin jälkeen".

Varastoasiakkaat

Kun sisäistä asiakasta käytetään varastoasiakkaana, tarkista asiakkaan "Hallinto"-välilehdeltä seuraavat asetukset:

• Sääntö = Myynti sisäinen
  • Laskun toimitus = Ei kohdetta
  • Kirjaustyyppi = Lisämaksu

Varastoasiakkaan asiakaskortilla oleva kirjanpidon tili ei aiheuta kirjauksia, joten tiliksi voi laittaa esim. selvittelytilin. Laite tai ajoneuvo tulee sisäisen asiakkaan omistukseen, mutta tapahtumia ei laskuteta tältä asiakkaalta.

Varastoasiakkaana käytettävä sisäinen asiakas on laitteen omistaja:

HUOM! Sisäinen asiakas, joka toimii varastoasiakkaana, täytyy lisätä merkki- ja mallirekisteriin. Näin myös varastossa olevat laitteet löytyvät sisäisten asiakkaiden perusteella "Laitteet varastossa" -raportilta.

HUOM! "Ajoneuvot varastossa" -asiakasta on mahdollista käyttää myös kulujen kirjaamiseen ennen myyntiä. Tässä tapauksessa kirjanpidon tili tulee huomioida. Tämä kannattaa katsoa huolellisesti ennen käyttöönottoa, miten halutaan toimia.

Sisäinen laskutus

Sisäistä laskutusta käytetään sellaisten työtuntien, osien ja laitteiden laskuttamiseen, joita ei voida laskuttaa suoraan ulkoiselta asiakkaalta. Tällä tavoin mekaanikkojen käyttämä aika dokumentoidaan, varaosat ja laitteet laskutetaan sekä kulut/tulot dokumentoidaan kirjanpidossa oikein.

Sisäisiä asiakkaita voidaan käyttää, kun

• halutaan seurata laitekohtaisia kustannuksia ennen myyntiä
  • halutaan seurata laitekohtaisia kustannuksia myynnin jälkeen
  • halutaan seurata reklamaatioiden sisäisiä kustannuksia
  • Halutaan seurata toimittajareklamaatioita
  • halutaan dokumentoida omien varastojen väliset varastosiirrot

Sisäistä asiakasta voidaan myös käyttää, kun halutaan ottaa tuotteita omaan käyttöön, jotta ne saadaan pois varastosaldoilta. Myös hallinnollisia töitä, kuten esim. siivoukseen käytettävää aikaa, voidaan kirjata sisäisen asiakkaan avulla.

Kun sisäistä asiakasta käytetään tilauksella asiakkaana, esim. korjaamotakuu / sisäinen myynti, asiakaskortin "Hallinto"-välilehdellä oleva kirjanpidon tili täytyy huomioida. Se voi olla esim. 4099 (1). Kaikki tapahtumat, jotka halutaan eritellä omille kirjanpidon tileille, tarvitsevat oman sisäisen asiakkaan. Myös jos halutaan käyttää eri ART-dimensiota, ne vaativat oman tilin, koska ART asetetaan kirjanpidon tilin asetuksiin.

Sisäisessä myynnissä käytetään joko hankintahintaa tai keskimääräistä kustannusta. Tämä vaihtelee tapauskohtaisesti. Valitse tämä asetus asiakkaan "Hallinto"-välilehdeltä:

ART-dimension avulla ohjataan kulu raportointiin oikeaan luokkaan. Lisäkulu-valinta on tuotteen hankintakulu, toinen vaihtoehto on kulu myynnin jälkeen.  ART asetetaan tilikartan kulutilin asetuksiin. Dimension avulla voidaan suodattaa tietoja päiväkirjalla tai tarkastella laitteen kustannuslaskelma raportilta Laite kierron hallinta.

Asiakkaan hallinto-välilehdellä on kirjaustyyppi-valinta (2), joka vaihtelee sisäisen asiakkaan mukaan. Alla on esimerkkejä tästä:

Sisäinen asiakasSääntö (asiakkaan asetuksissa)KirjaustyyppiDebet, asiakkaan asetuksissaKredit, tuoteryhmän tiliöintisääntöART (kp tilin asetukset)Pakota käyttämään
Ajoneuvot
varastossa
Myynti sisäinenLisämaksu1777 / ei väliäSisäiset
tuotot (399999)
-
Hankintahinta
Kustannus ennen myyntiä (voi käyttää ajoneuvot varastossa asiakasta, kun asetukset kuten tässä)Myynti sisäinenLisämaksu sisäiset ostot kulutili (499981)Sisäiset
tuotot (399999)
ART=LisämaksuHankintahinta
Kustannus
myynnin jälkeen
Myynti sisäinenLisämaksu myynnin jälkeensisäiset ostot kulutili (499982)Sisäiset
tuotot (399999)
ART=Myynnin jälkeinenHankintahinta
Reklamaatiot, (korjaamo)takuuMyynti sisäinenValitussisäiset ostot kulutili (499983)Sisäiset
tuotot (399999)
ART=Myynnin jälkeinenHankintahinta
Omaan käyttöön ottoMyynti sisäinenSekalaisetsisäiset ostot kulutili (499984)Sisäiset
tuotot (399999)
ART= LisämaksuHankintahinta
Tilauksessa olevat ajoneuvotMyynti sisäinenSekalaiset1777 / ei väliäSisäiset
tuotot (399999)
-Hankintahinta
Varastosiirto (jokaiselle varastolle oma as)Myynti sisäinenSekalaisetsisäiset ostot kulutili (499987)Sisäiset
tuotot (399999)
-Hankintahinta
ToimittajatakuuMyynti sisäinenTakuuMuut saamiset 1779Toimittajatakuut 3999-Hankintahinta
Demoajoneuvo, koeajoMyynti sisäinenSekalaisetsisäiset ostot kulutili (499985)Sisäiset
tuotot (399999)
ART= LisämaksuHankintahinta
Hallinnon kulut, sisäiset työtMyynti sisäinenSekalaisetsisäiset ostot kulutili (499986)Sisäiset
tuotot (399999)
-Hankintahinta

Sisäisten asiakkaiden kirjanpitosääntö hallinto-välilehdellä tulee olla "Sisäinen myynti"(3) , jotta myynti kirjataan sisäisenä myyntinä ilman arvonlisäveroa. Kaikkien myytävien tuotteiden tiliöintisäännöissä sisäinen myynti täytyy olla määriteltynä. Mikäli näin ei ole, saat siitä virheilmoituksen.

Suositeltavaa on asettaa tuoteryhmien tiliöintisäännölle tili 3099 sisäiset tuotot, kuten kuvassa alla.

HUOM! Sisäisen myynnin tilillä ART-dimensio täytyy olla ohitettu.

Sisäiset tuotto- ja kulutilit voidaan ohjata omaan, erilliseen tiliryhmään raportoinnissa.