Individsalg - Veiviser

Endret Fri, 22 Dec 2023 ved 02:45 PM

Funksjonen Individsalg er en veiviser som forenkler prosessen for salg og innbytte av individer.

Den viser oversiktlig all informasjon det kan være aktuelt å fylle ut, og den har retningslinjer for hva som er tillatt og vil på den måten legge føringer for de rette valgene.  Når all informasjon er lagt inn velger man om det skal opprettes som tilbud eller ordre fra menyen.

Både tilbud og ordre er fortsatt mulig å endre før videre behandling.  Salgsprosessen blir på denne måten mer effektiv og eliminerer samtidig feilkilder.  Det anbefales å bruke denne rutinen selv om det fortsatt er mulig å opprette ordre 'på frihånd'.

Individsalg kan aktiveres fra individkortet eller kundekortet ved å klikke på knappen for Individsalg.

- Hvis utgpkt er en kunde, da blir kunden automatisk lagt inn i salgsbildet

- Hvis utgpkt er et individ, da blir individet automatisk lagt inn som salgsindivid.

- Hvis utgpkt er et individ som eies av en ekstern kunde, da blir eier lagt inn som kunde og individet som innbytte individ.

- Hvis utgpkt er et individ med status Kommisjon blir individet lagt inn som salgsindivid. (Kommer mer tilpasning for dette)

Nedenfor vises oppstartsbildet, og det utvides med informasjon i takt med det som legges inn.

Et ferdig utfylt oppsett for Individsalg kan se slik ut:

Fig1

Kunde

Kjøper legges inn som kunde.   Hvis Individsalg aktiveres fra kundekortet vil denne kunden automatisk være fylt ut. Kunde kan endres hvis ønskelig. Innlegging og redigering av kontaktinformasjon må gjøres på kundekortet.
Se fig 1, pkt 1.

Innbytte

Hvis det skal tas et individ i innbytte legges dette til her.  Individet må være opprettet på kunden på forhånd, og det er kun individer som eies av denne kunden som kan legges til.  Mangler individet må dette legges til på kundekortet under fanen Individer.  Viktig at innbytteindividet har status=Brukt.

Fra dropdown menyen vises tilgjengelige individer.

Når individet velges kommer det opp noen ekstra felter.

Varenr for innbytte velges automatisk ut fra oppsett i Merke-/modellregisteret.

Hvis individet ikke har rett status vises meldingen 'Mangler vare. Åpne merke-/modelleregister'. Sjekk da koblinger på aktuell node. Hvis endringer er gjort kan det refreches med egen knapp for feltet slik at rett innbyttevarenr vises.

Innbytteprisen legges inn manuelt som pluss beløp.  Antall blir automatisk -1 på ordren.

Parametere kan vises og skjules ved behov. Disse må fylles ut og redigeres fra individkortet.

Se fig 1, pkt 2.

Salg

Under Salg ligger diverse salgsrelaterte opplysninger.

Bokføringsregel skal som regel følge det som er satt for kunden, men kan endres i særskilte tilfeller.

Kundens ref, Merket, Leveringsdato fylles ut ved behov.

Se fig 1, pkt 3.

Kontrakt

En ordre er også grunnlag for utskrift av kjøpekontrakt.  Dette krever ekstra informasjon om ulike kontrakstbetingelser. Disse kan vises og skjules ved behov.  Her vises de samme feltene som er tilgjengelig fra fanen Kontrakt på ordre.

Legg også inn info om hvordan oppgjøret skal utføres.

Se fig 1, pkt 4.

For mer informasjon om klargjøring for kontraktsformular se artiklene nedenfor.

Kjøpekontrakt individer

Rapport: Kjøpekontrakt

Individ

Salgsindividet legges inn i dette feltet, og det er kun individer som ligger på en lagerkunde som kan velges.  Hvis du ikke finner individet du er ute etter må dette sjekkes fra individregisteret.

Parametere kan vises og skjules ved behov. Disse må fylles ut eller redigeres fra individkortet.

Se fig 1, pkt 5.

Priser

Med de rette oppsettene kan alt av priser fylles ut automatisk, men det er også mulig å legge det inn manuelt.

- Salgspris:  Hentes automatisk fra individkortet - Salgspris

- Avgift: Hentes automatisk fra individkortet - Parameter feltet Avgift hvis det er fylt ut. Paremeterne har ingen fast kobling  mot varenr, så det vil ikke automatisk bli lagt til på ordre/tilbud hvis det kun er oppført på denne måten.

Evt kan avgift legges til under Varekoblinger med korrekt avgift for modellspesifikke varenr for salg av individer.  Da legges varenr for Avgift automatiskk til med rett beløp på ordren/tilbud.

Hvis disse koblingene ikke er gjort på forhånd kan avgiften legges inn på ordren/tilbudet manuelt.

- Salgspris utstyr:  Hentes automatisk fra individkortet - fanen Påmontert utstyr.  Dette er utstyr som er påmontert og skal prises separat, og som dermed ikke inngår i salgsprisen som er satt på selve individet.

- Vare: Med utg.pkt i Modell og Status for individet og Tilknytninger for Merke-/modellregister finner systemet automatisk det varenr som skal brukes for salg. Hvis det er flere varenr tilgjengelig må man velge det som er rett for dette salget.
Hvis dere bruker modell-spesifikke varenr må det ligge salgsvarenr på hver modellnode.  Ved evt mangler vises meldingen 'Mangler vare. Åpne merke-/modelleregister'. Sjekk da oppsettet for å rette feilen. Hvis endringer er gjort kan det refreches med egen knapp for feltet slik at rett salgsvarenr vises.

Se fig 1, pkt 6.

Påmontert utstyr

Inne på individet under fanen Påmontert utstyr kan man enkelt holde oversikt over alt utstyr som følger individet ved salg. Dette er utstyr som er priset i tillegg til salgsprisen på selve individet.

Ved internfakturering vil utstyr automatisk bli lagt til under denne fanen, eller man kan legge til varer manuelt.

Fra Individsalg kan man se oversikten over de samme varene ved å åpne for visning i dette feltet.

Eget valg for å legge til utstyret på tilbud/ordre, slik at dette kommer med som Salgspris utstyr under Detaljer.

Se fig 1, pkt 7.

Valg av tilbehør

Utstyr og annet tilbehør som passer spesifikt til en type modell kan legges til under Merke-/modellregisteret på den aktuelle noden under fanen Varer.  Disse kan kategoriseres som f.eks Utstyr, Fabrikkmontert utstyr.  Varene listes opp i skjermbildet nedenfor allerede påmontert utstyr.  De varene som velges blir automatisk lagt til under Detaljer som Valgt tilbehør.

Se fig 1, pkt 8.

Detaljer

Her vises oppsummeringen for alle varer og priser som er inkludert i salget, og som gir grunnlaget for varelinjene som legges til på tilbud/ordre.
Se fig 1, pkt 9.

Opprett tilbud/ordre

Når alle opplysninger om salget er utfylt velger man fra menyen om det skal opprettes som tilbud eller ordre.
Se fig 1, pkt 10.

I dialogen som dukker opp velges ønsket ordretype og ordrestatus.  Bekreft med Ja.

Man ender da opp med en ferdig utfylt tilbud/ordre som kan behandlet videre etter vanlige rutiner.

Det er mulig å gjøre endringer av alle opplysninger før fakturering hvis det skulle være nødvendig.

Videre utvikling

Versjon 3.1.25 er første utkast av denne funksjonen, og vi har mye mer spennende funksjonalitet som vil bli lagt til i kommende versjoner.  Kan nevne noen:

- Mulighet for å lagre/parkere individsalg for å kunne sette de tilside og fortsette jobben senere.

- Mulighet for å refreche hele bildet.  Slik det er nå vil en full refrech (F5) slette ikke lagret informasjon.

- Bedre støtte for kommisjonssalg mht fullstendig kjøpekontrakt.

- Justeringer og tilpasninger vil bli gjort etterhvert som kunder tar i bruk løsningen og vi ser forbedringspotensialer.

Målet er at dette skal bli et godt verktøy som gjør at salg av individer flyter på en god og effektiv måte.