Ny Mvamelding fom 2022 - QuickNG

Endret Tue, 29 Mar 2022 ved 02:01 PM

I forbindelse med at Skatteetaten moderniserer mva-området må mva-meldingen fom T1-2022 leveres inn på nytt format, og det kreves at mva-kodene er basert på SAF-T standarden.
Det er bare de brukerne som fører fullt regnskap i QuickNG som må legge til rette for dette, siden dette ikke er endringer som kreves av fakturarutinen.

Oppdatering

Det må legges ut en liten oppdatering på QuickNG serveren. Jobben vil ikke stoppe normal drift, så det eneste vi trenger er tilgang til deres server for å kjøre oppdatering.
Send mail til Support@quick.no hvis du ønsker hjelp til å legge til rette for den nye mva-meldingen.

Det er en fordel å skrive ut en mva-melding med det gamle formatet for 202201-202202 før vi oppdaterer, slik at det er noe å sammenligne det nye formatet mot etter oppdateringen.

Klienter får automatisk tilgang til oppdateringen ved å restarte sin QuickNG klient.

SAF-T Standard koder

Når de nye reglene vedr MVA-Melding kom i 2017 la vi opp til å følge SAF-T standarden.

Så alle brukere som har valgt å følge denne anbefalingen skal allerede ha de rette mva-kodene på plass.

Ta for sikkerhets skyld en sjekk på om dere har disse kodene fra før av.

For QuickNG vil det dessverre ikke komme en integrasjon mot Alt-inn.  Etter det vi kan se så fremgår det ikke der at det er et krav/pålegg at det må skje en elektronisk overføring fra regnskaps systemet, men som de skriver Skatteetatens mål er at majoriteten av meldingene skal leveres via regnskapssystem – for å redusere manuelle feil og for å gi en mer effektiv prosess’. Det vil derfor fortsatt være mulighet for å legge mva-oppgjøret manuelt inn i Altinn.  Siden QuickNG ikke er under videre utvikling vil vi derfor her følge det som er tillatt.

For Quick3 er det foreløpig fileksport som må kjøres manuelt, og der kommer det mulighet for automatisk opplasting i Altinn.  Stadig flere QNG brukere konverterer over til Quick3, og da vil de få den muligheten der.

De mvakodene som skal spesifiseres ytterligere på den nye mva-meldingen er lagt til med en spesifikasjonskode nummerert fom 5 tom 9 på følgende måte:

- Uttaksmerverdiavgift (U) - 5

- Justering (J) - 6

- Tap på fordringer (T) - 7

- Tilbakeføring fast eiendom (TF) - 8

- Tilbakeføring personkjøretøy (TP) - 9

Oppsummert er det disse kodene som er nye:

35   Uttak av varer og tjenester, 25 % (3U)

315 Uttak av varer og tjenester, 15 % (31U)

335 Uttak av varer og tjenester, 12 % (33U)

55   Uttak av varer og tjenester, 0 % (5U)

16   Justering av inngående merverdiavgift, 25 % (1J)

17   Tap på fordringer, 25 % (1T)

18   Tilbakeføring av inngående merverdiavgift for fast eiendom, 25 % (1TF)

19   Tilbakeføring av inngående merverdiavgift for personkjøretøy, 25 % (1TP)

117 Tap på fordringer, 15 % (11T)

137 Tap på fordringer, 12 % (13T)

816 Justering av inngående innførselsavgift, 25 % (81J)

818 Tilbakeføring av inngående innførselsavgift for fast eiendom, 25 % (81TF)

819 Tilbakeføring av inngående innførselsavgift for personkjøretøy, 25 % (81TP)

Oppdatering av mvakodene

Nye mvakoder

Oppdateringen legger til de nye mvakodene som det vises til ovenfor.

NB!  Kontonr er ikke angitt for de nye mvakodene, så disse må du selv gå inn på for å legge til riktig konto ut fra din kontoplan.

Hvis du er i tvil om hvilket kontonr som skal legges inn kan du sjekke opp mot 'hovedkoden' siden de skal ha samme kontonr.

Viser eksempel:

- For mvakode 816 er det 81 som er 'hovedkoden'.

Tidligere mvakoder

For tidligere mvakoder som skal videreføres klargjør oppdateringen alle nye innstillinger:

-    Oppdaterer til nytt 'Mvaoppgave postnr = mvakoden'

-    Under fanen 'Satser', legger til den nye periode raden, med alle felter utfylt.

-    Under fanen 'Satser', endrer 'Til periode' for foregående perioderad til 202112, slik at den med gammelt 'Mvaoppgave  postnr' avsluttes.

Dette gjelder mvakodene:    1,3,11,13,14,15,21,22,23,31,33,52,81,83,86

Mva-koder for innførsel

Mvakode 81- 86 brukes for innførsel.  SAF-T kodene er klargjort for mva-meldingen, men det kan være at du må endre SAF-T kode avhengig av om merverdiavgift betales ved innførsel eller ikke.

Hvis det ikke betales mva ved innførsel skal  beløpet presenteres på kode 81 på mva-meldingen, men hvis det betales mva ved innførsel brukes kode 14.  Viser til skatteetaten eller f.eks Sticos for mer detaljer om hvilke regler som gjelder.

Det er raden med minus satsen (den som gir omvendt postering) som i så fall skal endres.

• Kodene 81, 816, 818, 819, 86
    • Skal over til 14 Fradrag på kjøp av varer fra utlandet(merverdiavgift betalt ved innførsel, høy sats)
  • Kode 83
    • Skal over til 15 Fradrag på kjøp av varer fra utlandet(merverdiavgift betalt ved innførsel, middels sats)

Viser eksempel:

- Hvis merverdiavgift ikke blir betalt ved innførsel.

- Hvis merverdiavgift blir betalt ved innførsel.

Mva-Melding / Rapporter

Den nye mva-meldingen heter 'Mvamelding_2022', og har fått nytt format i hht de nye SAF-T kodene.

Som nevnt er det ingen filoverføringer her, så tallene må derfor legges inn manuelt i Altinn.