Dimensio AVD eli Osasto

Muokattu Thu, 21 Dec 2023 klo 07:42 AM

Osasto-ulottuvuutta käytetään, jos halutaan nähdä kunkin yksittäisen osaston kannattavuus. Kaikki osaston tulot ja kulut on merkitty oikealla osastonumerolla ulkoista myyntiä ja sisäistä myyntiä laskutettaessa.

Oletetaan, että käytössä on osastot Korjaamo ja Myynti.

Korjaamolla tulee olla työtulot.

Myyntiosastolla tulee olla myyjien liikevaihto, yksittäisten henkilöiden ostot, työpajasta kulutettujen uusien ja käytettyjen laitteiden (esim. ajoneuvojen) kustannukset.

Osastot lisätään Ulottuvuudet-kohdassa klikkaamalla + -painikkeesta. Ulottuvuudelle annetaan koodi ja kuvaus on nimi. Numerosarjojen käyttöä ja tyyppiä ei tarvitse valita.

Kaikki myynnit kirjataan tuoteryhmien ja asiakkaiden asetusten mukaan. Ulottuvuus on lisättävä manuaalisesti.

Osaston dimensio lisätään tuoteryhmän asetuksiin.

Osasto, jolle kirjataan esimerkiksi seurantaan halutut  sisäiset kustannukset, lisätään sisäisen asiakkaan asetuksiin ulottuvuudet-välilehdelle.

Tämän lisäksi kiinteitä kustannuksia, palkkakuluja ja muuta pitää jakaa osastojen kesken, jotta saadaan oikea kuva osastokohtaisesti. Manuaalisesti kirjattaville tositteille dimensio lisätään tositeriville.

Vain myynti ja ostot kirjataan dimensiolle. Kirjanpidon tilin taakse voidaan asettaa dimensio. Tilin asetuksiin voidaan merkitä ”Ohitettu ” tileille, joilla ei pitäisi olla dimensio käytössä.

Laitemyynnin tietoja varten dimensiota ei tarvita, tätä varten on oma laskentakohde ”ART”. Laskentakohdetta Osasta eli ”AVD” käytetään jos halutaan osastokohtaista seurantaa.

Ajamalla laskentakohderaportin järjestelmä poimii kirjanpidosta vain ne merkinnät, jotka on kirjattu ko. ulottovuuksille.

Alla esimerkiksi tuloslaskelman hakuasetukset: