Dagbok - Postering av utbetalinger

Endret Fri, 02 Jun 2023 ved 03:07 PM

Forberedelser

Bilagstyper:  Legg inn fast kreditkonto for bilagstypen 3 Utbetalinger (eller den du skal bruke),  f.eks 1920. Samt ønsket bilagsnr serie.

Fakturanr:  Husk at fakturanr må være registrert ved postering av den inngående fakturaen.  Hvis dette ikke blir gjort eksisterer det ikke noe grunnlag for ‘Motpostnr’ når utbetalingen føres.

Poster med motpostnr

Alle utbetalinger bør føres med henvisning til motpostnr.  Dette for at reskontrokryssingen skal skje automatisk i reskontro.  Uten korrekt motpostnr må kryssingen gjøres manuelt.  For mer opplysninger om reskontrokryssing se her.

1. Opprett ny bunt eller før videre i en eksisterende.
  2. Legg inn rett dato og periode.
  3. Legg inn bilagstype 3 for utbetalinger, ordskiller for søk.
  4. Neste bilagsnr og kreditkonto hentes automatisk fra bilagstypen.
  5. I feltet ‘Motpostnr’ taster du inn Fakturanr for fakturaen som er betalt.
  6. Systemet fyller da automatisk ut Debetkonto=leverandørnr, Beløp=saldo på fakturaen.
  7. Tast Ctrl+Enter for å opprette ny linje.
  8. Fortsett med neste bilag.

Bilagslinjene lagres fortløpende.

Flere betalinger som samlet godskrives bankkonto

1. Hvis det er flere utbetalinger som samlet har gått ut fra bankkonto så må disse også posteres samlet.
  2. Legg da inn Kreditkonto 1920 og totalt utbetalt beløp.  Tast Ctrl+Enter for å komme til ny linje.
  3. Bilagsnr beholdes på linje to.  (Foreløpig må kreditkonto nulles ut, hvis den fylles ut automatisk.)
  4. Legg inn fakturanr i motostnr.
  5. Systemet fyller da automatisk ut Debetkonto=leverandørnr, Beløp=saldo på fakturaen.
  6. Tast Ctrl+Enter for ny linje.
  7. Legg inn fakturanr i Motpostnr for neste faktura, osv.
  8. Når bilaget balanserer får du automatisk nytt bilagnr på ny linje.

For mer info om feltene klikk her.  Se hurtigtaster.

Les artikkel om Linjeoperasjoner som er nyttige funksjoner for å effektivisere punchingen.

Bokfør bunt

Bunten må bokføres for at bilag skal bli oppdatert i reskontro og hovedbok, samt bli med på rapporter.

Oppslag på leverandør

Hvis du ikke har leverandørnr tilgjengelig kan du skrive leverandørens navn i kontofeltet og taste Enter.   Eksakt søk gir treff, eller du får oppslag der du kan søke videre..

Oppslag på Motpostnr

Hvis du ikke har fakturanr utbetalingen skal krysses mot kan du gjøre oppslag på Motpostnr.
Legg først inn leverandørnr i Debetkonto.  Gå videre til Motpostnr og taste Ctrl+ordskiller for oppslag.  Velg aktuell post fra listen.

Remittering / avregningsretur

Det er mye tid å spare på å ta i bruk remittering for registrering av utbetalings transaksjoner.  Dette gjøres samtidig som den inngående fakturaen posteres.  Når betalinger er belastet bankkonto mottar du en avregningsretur som deretter leses inn automatisk i  dagbok.  Utbetalingene blir da ferdig postert i egen bunt.  For mer info se egen artikkel om remittering.

Utbetaling til kunde

Postering av utbetaling til kunde gjøres på samme måte som utbetaling til leverandør.  Debetkonto blir kunde nummer i stedet for leverandør nummer.

Dette blir også en motsatt postering i forhold til innbetaling fra kunde.  Debet konto blir kundenr og kredit konto bankkonto.
Anbefaler at det brukes en egen bilagstype, f.eks 3 Utbetaling.
Hvis utbetalingen gjelder en kreditnota legges kreditnota nummeret inn som Motpostnr.  Dette for at reskontrokryssingen skal skje automatisk.

Bokfør bunt som beskrevet her.