Tuontityökalu

Muokattu Fri, 08 Dec 2023 klo 08:10 AM

Tuontityökalu mahdollistaa joustavan tiedon tuonnin ja käsittelyn tiedostosta. Tuontityökalun löydät päävalikosta ja avaamalla sen näet listan jo tallennetuista tuonneista. Täällä voit luoda ja poistaa tuontitoimintoja.

Uuden tuonnin luominen

___________________________________________________________________________________________________________________

HUOM! Tiedostoa tuodessa varmista, että se on tallennettu paikallisesti koneellesi, eikä esim. verkkokovalevylle. Saatat saada tämän virheilmoituksen, jos tiedosto on tallennettu johonkin muualle:

___________________________________________________________________________________________________________________

Kuvaus: Anna tuonnille nimi, esim. Kawasaki varaosat

Tyyppi: Kerro mitä dataa ollaan tuomassa, eli esim. tuotteet, asiakkaat tai toimittajat

Datamuoto: Missä muodossa tiedosto on, jota olet tuomassa?

• Erotinmerkit: Tiedot on eroteltu toisistaan jollain merkillä, kuten esim. puolipilkulla. Jos käytät tällaista csv- tai tekstimuotoista tietoa, laita käytettävä erotinmerkki kenttään "Erotin"
  • Mukautettu: Käytettään tiedostoissa, joissa on kiinteä sarakeleveys
  • XLS: Excel, vanha muoto
  • XLSX: Excel, uusi muoto
  • Muiden tiedostomuotojen osalta tätä ohjetta täydennetään. Suosittelemme käyttämään XLSX-tiedostoja

Ensimmäinen rivi sisältää otsikot: Kun tämä on valittu, järjestelmä ohittaa ensimmäisen rivin tuonnin ja esikatselun yhteydessä.

Huomioi, miten tietomuoto vaikuttaa sarakkeen asetteluun kohdassa "Sarakeasettelu".

Sarakeasettelu voidaan tehdä kahdella eri tavalla:

1. Manuaalisesti painamalla napista
  2. Luo sarakejärjestely automaattisesti pudottamalla tiedosto tuontityökaluun. Tämä on tehtävä ennen kuin lisäät muita asetteluita, eikä se ole yhteensopiva räätälöidyn datamuodon kanssa.
    • Jos "Ensimmäinen rivi sisältää otsikot" on käytössä, tuontityökalu linkittää ne automaattisesti sarakkeiden kanssa. Lisäksi "Huomautus"-kenttään tulee otsikon teksti.

Jos datamuotona on "Erotinmerkit" tai Excel:

Määritä, mistä sarakkeesta tiedot haetaan tiedostosta. Tämä voi olla joko numero tai kirjain, kuten Excelissä. Määritä, mihin tietokannan kenttään tiedot tuodaan.

Monisarakkeinen asettelu:

Käytetään tietojen hakemiseen useista sarakkeista ja niiden yhdistämiseen. Alla olevassa esimerkissä tiedot haetaan ensimmäisestä JA toisesta sarakkeesta ja ne yhdistetään tässä järjestyksessä. Lisäksi on asetettu, että tietojen välinen erotin on "-". Huomaa, että sarakkeet yhdistetään ennen tuonnin suorittamista. Tätä ei voi käyttää räätälöidyn dataformaatin kanssa.

Monisarakkeista asettelua voidaan myös käyttää useiden sarakkeiden tiedon yhdistämiseen yhteen kokoelmaan (taulukko/tietorakenne). Nämä kentät ovat merkitty ([]), eikä erotinta ole käytettävissä tähän tyyppiin.

Mukautetun tiedostomuodon sarakevalitsin:

Määritä tässä, mistä merkistä alkaen ja mihin loppuen tiedot tiedostosta haetaan. Määritä, mihin tietokannan kenttään tiedot tuodaan.

Päivitä

Jos haluat päivittää olemassa olevaa dataa, valitse tällä kuvakkeella, minkä rivien tiedot päivitetään. Voit päivittää esim. vain hinnan tai tuotekuvauksen ja kaikki muut tiedot pysyvät samoina.

Virtuaaliset sarakkeet

Virtuaalisia sarakkeita voidaan käyttää staattisten tietojen kanssa, joita ei löydy tiedostosta. Käytä virtuaalisia sarakkeita yhdessä "Vakioarvon" kanssa antaaksesi staattisen arvon jokaiselle riville, joka tuodaan. Tätä voi esimerkiksi käyttää tuotteiden tuomiseen tiettyyn tuoteryhmään.

Jätä huomiotta

Jos painat tätä kuvaketta, kyseistä riviä ei silloin huomioida tuonnissa.

Muunnokset

Ennen kuin tiedot tuodaan järjestelmään, niitä on mahdollista muuntaa useilla eri tavoilla:

• Etuliite: Lisää arvon parametrista ennen sarakkeen arvoa
  • Loppuliite: Lisää arvon parametrista sarakkeen arvon jälkeen
  • Vakioarvo: Korvaa sarakkeen parametrin arvolla. Tämä koskee enimmäkseen vain virtuaalisia sarakkeita (lisätietoja alempana)
  • Osan valinta: Syötä Parametri-kenttään mistä merkistä alkaen ja mihin loppuen haluat lukea dataa
    • Vinkki: Jos annat negatiivisen luvun ensimmäiseksi parametriksi, aloitat tekstin lopusta.
  • Korvaa: Korvaa yksi arvo sarakkeessa toisella. Jos arvo esiintyy useita kertoja, kaikki korvataan.
  • Korvaa ja peruuta: Jos sarakkeen arvo on yhtä suuri kuin ensimmäinen parametri, se korvataan toisen parametrin arvolla.
  • Oletusarvo: Parametrin arvo täytetään vain, jos tiedoston kenttä on tyhjä.
  • Laskutoimitukset
    • Jakaminen
    • Kertominen
    • Lisäys
    • Vähennys
    • Pyöristys
  • Jätä rivi pois

"Jos"-muunnokset

Joskus on mahdollista suorittaa muunnos vain silloin, kun tiedot täyttävät tietyt ehdot: "Jos (Teksti)" tai "Jos (Luku)".

Käytä "Jos (Luku)" -muunnosta tiedoille, jotka sisältävät vain numeroita ja erotinmerkkejä. "Jos (Teksti)" taas lisää loppuliitteen esim. "ABCDE" vain jos olemassa oleva arvo on tekstiä.

Huomioi: Kaikki muunnokset, "Korvaa ja peruuta" -muunnosta lukuun ottamatta, ovat kumulatiivisia. Tämä tarkoittaa, että yhden muunnoksen tulos syötetään seuraavaan muunnokseen.

Rivin jättäminen pois

"Jätä rivi pois" -toiminnon avulla voidaan siivota ylimääräistä tietoa pois tuonnista, jos sitä käytetään yhdessä "jos"-muunnosten kanssa. Voit esimerkiksi jättää pois kaikki rivit, joiden hintasarakkeen arvo on 0.

Esikatselussa näet poissuljetut rivit yliviivattuna:

Parametrilista

Mikäli haluat käyttää "jos"-muunnoksia useamman arvon kanssa, voit erottaa arvot toisistaan puolipisteellä:

Esimerkiksi "Jos (Luku)" = 2;10;30 --> Jaetaan kahdella

Tämä koskee kaikkia sarakkeen arvoja, jotka ovat 2, 10 tai 30. Silloin niistä tulee 1, 5 tai 15.

Päivämääräformaatit

Seuraavat päivämäärien muodot luetaan suoraan, ilman että ne tarvitsevat muunnoksia:

(y=vuosi, m=kuukausi, d=päivä, h=tunti, m=minuutti, s=sekunti)

• "yyyy-MM-dd"
  • "yyyyMMdd"
  • "dd.MM.yyyy"
  • "yyyy-MM-dd hh:mm:ss"
  • "yyyyMMdd hh:mm:ss"
  • "dd.MM.yyyy hh:mm:ss"
  • "yyyy-MM-ddThh:mm:ss"

Muiden muotojen kanssa sinun tulee käyttää muunnosta. Esim. jos päivämäärä on amerikkalaisessa muodossa 08/21/2023: