Beställning

Ändrad den Fre, 12 juli vid 1:22 E.M.

Inledning

Denna manual beskriver hur du skapar och hanterar beställningar i ditt system, både manuellt och automatiskt. Följ dessa steg för att säkerställa att ditt lager alltid är uppdaterat och att kundorder kan uppfyllas effektivt.

Manuell Beställning

Valet "Inköpsbehov" i huvudmenyn ger en översikt över befintliga manuella och automatiskt genererade inköpsbehov i en gemensam lista för ett specifikt huvudlager.

Börja med att gå till menyn Inköpsbehov eller välj en specifik leverantör.

1. Lägg till Varor: Lägg till de varor som ska beställas genom att trycka på + eller menyn till höger och sedan Lägg till

2. Artikelnummer: Fyll i artikelnummer och antal för varje rad/artikel som ska beställas.

3. Antal: Fyll i antalet som ska beställas

Varor i beställningen kan ingå i beräkningen av Tillgängligt lagersaldo, som kan anges från Klientinställningar - Försäljning. Om ni också använder rutinen för att generera inköpsbehov kommer den att ta hänsyn till eventuella manuella beställningar som har skapats.  På artikelkortet under fliken Lager uppdateras även antalet beställda.

Generera från Inköpsbehov

Valet "Inköpsbehov" i huvudmenyn ger en översikt över befintliga manuella och automatiskt genererade inköpsbehov i en gemensam lista för ett specifikt huvudlager.
Alla inköpsbehov som genereras från systemet kommer att ha typen satt till "Auto".

1. Generera från inköpsbehov: Tryck på knappen för Generera inköpsbehov till höger

2. När rutan för Generera inköpsbehov kommer upp så får ni några alternativ
    1. Töm befintligt automatiskt genererat inköpsbehov: Om detta alternativ är markerat, kommer alla inköpsbehovsrader med typen "Auto" alltid att rensas. Detta ger utrymme att experimentera eftersom man snabbt kan ta bort alla autogenererade val om resultaten inte blev som förväntat.

2. Generera för att uppfylla orderkrav: Kryssa i detta val för att automatiskt generera artiklar för att uppfylla orderkraven om där saknas lagerantal på orders.
      Om det redan finns manuellt registrerade inköpsbehovsrader, kommer det autogenererade inköpsbehovet ta hänsyn till dessa och minska de autogenererade raderna därefter.

OBS! Funktionen är känslig för produkter med negativt lagersaldo.
      Om en öppen kundorder med leveransdatum i det angivna tidsintervallet existerar, och produkten har ett negativt lagersaldo, kommer ordern att beställas i det antal som krävs för att lagersaldot ska gå till noll efter att kundordrarna har levererats.
    3. Leveransdatum: Använd denna funktion om ni vill hålla er inom från och till datum för att uppfylla orderkrav.
      Om ett leveransdatum ska användas måste både från- och tilldatum anges. Om inget datum anges genereras inköpsbehovsraderna baserat på alla öppna kundorder i systemet, utan hänsyn till om öppna ordrar har leveransdatum långt tillbaka eller långt fram i tiden.

4. Generera för att uppfylla lagerkraven (Maxgränser): Detta alternativ kontrollerar alla produkter i systemet med en lageruppsättning för det valda lagret. Denna lageruppsättning finns under fliken "Lager" på den specifika produkten:

Beställningsförslaget kommer att inkludera alla produkter som har ett lägre antal än det angivna minsta lagersaldot för den specifika lagret. Om alternativet "Generera för att uppfylla beställning" också är markerat, kommer det här alternativet att säkerställa att lagret når maximalt lagersaldo efter att alla kundorder har täckts.