Mva-oppgjør

Endret Mon, 23 Sep 2019 ved 11:54 AM

Mva-terminer og Mva-oppgjør er tilgjengelig fra menyvalget Periodiske rutiner.

Under fanen Mva-terminer vises de tilgjengelige terminene med status.

Klikk på åpne-pilen (1) for å komme til selve termin oppgjøret.

Skjermbildet er todelt.  Den øverste delen (1) viser en logg med status for kjørte oppgjør for terminen, den nedre delen (2) viser selve Mva-Meldingen.

Mva-Meldingen er ferdig summert og viser spesifikasjoner pr mva-post ut fra bokførte bilag innenfor de periodene som er med i terminen.
Klikk på printer symbolet hvis du ønsker en utskrift.

• Her vises tre kolonner som skal stemme i forhold til hverandre:
    Grunnlag:  Summerer alle posteringer med den mvakoden som er knyttet til den aktuelle posten.  Sjekk evt under Mva-typer hvis det er noe du ønsker å kontrollere.
  • Beregnet: Rutinen kalkulerer mva ut fra grunnlaget og satsen for posten.
  • Bokført:  Summerer alle posteringer for mvakontoen som er knyttet til posten.

NB:  Denne rapporten må kontrolleres grundig for å sjekke om tallene ser fornuftig ut og er som forventet.  Hvis det oppdages feil eller merkelige beløp for enkelte poster må dette sjekkes ut og korrigeres før Mva-oppgjøret bekreftes.

Merk deg at rapporten kan gå over to sider, og at du da må bla mellom sidene med pil-knappene.
Hvis det er avvik mellom beregnet og bokført avgift kan dette skyldes at det er gjort manuelle posteringer direkte til en mva-konto uten tilhørende grunnlags postering.  Dette skal ikke være tilfelle, da alle bokføringer for mva skal gjøres med bruttobeløp og mvakoder for inntekts- og kostnadskonti.

Godkjenn og bokfør Mva-oppgjør

Når Mva-Meldingen er funnet i orden kan du velge Godkjenn og bokfør Mva-Oppgjør.  Rutinen omposterer mva fra den enkelte mva-kontoen til oppgjørskonto for mva.  Posteringene legges inn i en egen bunt spesielt for oppgjøret.

Termin loggen oppdateres, og viser buntnr for posteringene, samt tildeler terminen Status=Bokført.
I kolonnen for Buntnr. kan du klikke på åpne-pilen for å komme direkte over i bunten.

Bunten for Mva-oppgjør bokføres automatisk og kan ikke reverseres eller endres manuelt.

Mva-Oppgjøret stenger også periodene for terminen.  Periode oversikten viser derfor Status=Stengt etterpå.

Tilleggsoppgjør

Ved enkelte anledninger kan det være behov for å sende inn en endringsmelding for en termin.  Først må du åpne den perioden bilaget/bilagene skal bokføres på.  Dette gjøres ved å markere perioden i periodeoversikten og velge Åpne fra menyen.  Se Perioder / periodeavslutning for mer detaljer.

Poster bilagene i egen bunt på rett periode og bokfør på vanlig måte.  De bilagene som bokføres etter at et Mva-oppgjør er bekreftet kommer med på en Endringsmelding for samme termin.

Åpne Mva-terminen det gjelder.
Den øverste delen av bildet viser da en ny linje for et Ikke generert oppgjør, og den nedre delen av bildet viser Endringsmeldingen.
Tilleggsoppgjøret bekreftes også med valget Godkjenn og bokfør Mva-oppgjør.  Det opprettes egen bunt for tilleggsoppgjøret.

Loggen for Mva-terminen oppdateres med tilleggsoppgjøret.

Når det foreligger et hovedoppgjør og en eller flere tilleggsoppgjør kan du i etterkant velge Type (1) visning for Mva-Meldingen.

Denne Mva-meldingen - Viser eksakt det oppgjøret som er sendt inn.

Akkumulert for Mva-terminen så langt - Summerer hovedoppgjøret og tilleggsoppgjør som er registrert.