Uttak demo - forenklet løsning

Endret Mon, 15 Apr 2024 ved 03:39 PM

Uttak av individer til bruk som demo eller utleie må internfaktureres mot egen internkunde.  Man kan bruke samme varenr som for salg eksternt, men det må opprettes egen bokføringsregel for Uttak demo inne på kontogruppen.

Q3 har pr nå ikke full støtte for de konteringene som kreves, men det kommer en løsning for dette etterhvert.

Her viser vi en forenklet løsning som omposterer lagerverdien ved fakturering fra konto lager ny til lager demo.

Foreløpig må man håndtere dette videre med manuelle posteringer i regnskapet for å få det riktig kontert totalt sett.

Følgende oppsett må klargjøres.

Kontogruppe

• Inne på den kontogruppen dere har fra før av for Salg kapitalvarer må det legges til en ny bokføringsregel for Uttak demo (opprett denne hvis den ikke finnes). Legg inn konto for reduksjon av lager ny kapitalvare, f.eks 1415 (opprett kontoen hvis du ikke har en egnet konto). Det kan være oversiktlig for regnskapsfører å ha dette på egen konto og ikke styre det direkte inn på konto for lager ny, slik at de fanger det opp bedre.
  • NB! Bokføringsregel Uttak demo skal IKKE ha kobling mot varekost.
  • Påse at andre varer som det også er aktuelt å fakturere sammen med selve uttaket også har oppsett for bokføringsregel Uttak demo.  Hvis dette mangler får man feilmelding ved utfakturering.

Internkunde for uttak

Lagerkunden for demokjøretøy brukes for fakturering av uttak demo.  Kunden må ha bokføringsregel Uttak demo, konto skal  være Lagerkonto Demo, og kryss av for Bruk kostpris.

Fakturering av uttak demo

Opprett ordre på internkunde Lager demo. Bruk samme varenr som dere ellers bruker for salg av individer.
Faktureres med samme kostpris som er lagerverdien for individet.  Koble individet til blokk på vanlig måte.

Bokføringen blir da:  D 1465 / K 1415 med pnr.

• NB: Inne på fakturaen må du manuelt gå inn på fanen Regnskap – Hovdboksposteringer og legg inn Art=Kjøp og pnr på begge posteringene.  Husk å lagre.

Regnskapsposteringer

For å utligne saldoen for individet på lagerkonto ny/brukt må du manuelt føre D 1415 /  K 14xx ettersom hvilken lagerkonto den skal omposteres fra.  Bokfør med Art=Kjøp og pnr på både debet og kreditføringene.

For riktig regnskapsmessig behandling av uttaket av vare og evt håndtering av uttaksmva,  må det gjøres manuelle posteringer ihht gjeldende regler for dette.  Viser til oppslagsverk som f.eks Sticos for mer detaljert regnskapsteknisk beskrivelse.

Salg av demo-/utleieindivid

Hvis man på et senere tidspkt selger et demo-/utleieindivid skal dette faktueres som brukt individ.

Foreta manuelt eierskifte fra kunde 'lager demo' til 'lager brukt', og tildel nytt pnr for å måle riktig fortjeneste.  Ved salg til kunde benyttes varenr 'Salg brukt'.

I regnskapet må lagerverdien manuelt omposteres fra lager demo til lager brukt.  Belast konto lager demo med 'foregående prosjektnr' og bokfør debet lager brukt med 'nytt prosjektnr'.  Begge med art=Kjøp.

Påkost demo individ / service demo individ

Påkost i forbindelse med klargjøring av individ for uttak til eget bruk skal internfaktureres som påkost mens individet fortsatt ligger inne på kunde Lager Ny eller Lager Brukt.  På samme måte som om individet skal selges til en ekstern kunde.

Hvis det gjøres påkostninger på individet på et senere tidspkt, dvs etter at det er tatt i bruk som Demo individ, skal dette internfaktureres til egen kunde som er tiltenkt dette.  Eks  'Service/Påkostninger Demoindivid' som settes opp med korrekt kostnadskonto for fakturering av service mm, feks kto 75xx eller intern motkonto 39xx.