Merke-/Modellregister - Tilbehørsvarer

Endret Tue, 01 Dec 2020 ved 01:02 PM

Et godt strukturert modellhierarki gir også mange fordeler i forbindelse med salg av tilbehørsvarer.

Dette kan være fabrikkmontert utstyr, lokalmontert utstyr, servicedeler etc.

Varer som passer til den enkelte modellen knyttes til den aktuelle noden, om nødvendig helt opp på årsmodell nivå.

Varer som passer til flere modeller kan legges på et lavere nivå, og vil automatisk bli tilgjengelig for alle modeller som forgrener seg ut fra den aktuelle noden.  Hvis det er varer som passer for noen modeller, men ikke for alle under en hovednode legges varenr inn på den enkelte noden.

Varene plasseres i spesifikke tilbehørskategorier slik at de systematisk havner inn på riktig blokk på ordren når de legges til. Det krever litt jobb med oppsettet, men til gjengjeld vil man spare utrolig mye tid og bedre oversikten ved oppretting av ordre senere.

Det samme systemet brukes også i Q3 nettbutikk.  Når kunder gjør søk på sitt kjøretøy og velger Merke, Modell, Type, Årsmodell vil de få tilgang til alle varer som passer til denne modellen.

Så ved å gjøre en god oppbygging for aktuelle varer på et detaljert nivå får nettbutikken en større brukervennlighet.  Det blir enklere for kunden å finne aktuelle varer og det vil også bli enklere for kunder å handle i din nettbutikk.

Hvordan velge tilbehørsvarer på ordre

Opprett ordre på kunden, med kobling mot individ på minst en blokk.

H-klikk i blokka får å få opp menyen, og velg Legg til tilbehør.

Varelisten fra Merke-/modell registeret kommer opp i varesøket, med mulighet for ytterligere begrensninger for å komme frem til aktuelle varer.

Kryss av for de varene som skal legges til.  Varene tilføyes den blokken som matcher med Tilbehørskategorien.  Hvis en blokk skulle mangle vil denne bli opprettet automatisk med rett blokktype.  Bekreft med Velg vare.

Oppsett og klargjøring

Blokktype

Vurder hvor mange blokker (inndelinger) dere ønsker å ha på en ordre for å systematisere ordren bedre.

Blokktypene kan ha ulike regler satt opp.
For en kapitalvareordre kan dette være en blokk for hver av disse:

- Kapitalvare

- Kapitalvare utstyr, evt skille på Fabrikkmontert utstyr og Lokalmontert utstyr

- Innbytte

Ordremal

Opprett ordremaler for de ulike ordretypene, slik at det blir enkelt å opprette fra gang til gang. Gjøres fra menyen under ordresøk.

F.eks Kapitalvare, Kapitalvare m/innbytte, Serviceordre, Standard, Vinterlagring.  Ordremalen settes opp med de blokkene som er vanlig for ordretypen.  Under den enkelte blokken velges også blokktype. Dette er nøkkelen for hvordan varene skal fordeles mellom blokkene når varer tilføyes ordren fra listen over Tilbehørsvarer for modellen.

Tilbehørskategori

Under Tilbehørskategori opprettes de ulike kategoriene for å gruppere varene.  Knytningen mot Blokktype vil plassere varen i riktig blokk ut fra tilbehørskategori, når varer hentes inn på ordren.

Tilbehørskategori legges inn for den enkelte varen under Merke-/modellregister, fanen Varer.  Som vist på første skjermbilde.

Tilbehørskategori / Kjøpekontrakt

Oppsett for å kunne kjøre ut fullstendig kjøpekontrakt i Q3 er beskrevet i egen artikkel, se her.

Som beskrevet under pkt 8 og 10 i den veiledningen må utstyr plasseres i bestemte blokker for å styres til riktig felt på kontrakten.  For å imøtekomme dette må Fabrikkmontert utstyr plasseres i samme blokk som salgs individet.  Under oppsettet for Tilbehørskategori må derfor fabrikkmontert utstyr knyttes til Blokktype=Kapitalvaresalg.

8. Fabrikkmontert utstyr:  Varer som ligger i samme blokk som individet, og som har kontraktsgruppe=0 Diverse.  Se beskrivelse lengre ned i artikkelen for klargjøring/oppsett.

10. Ekstrautstyr/lokalmontert utstyr:   Varer som ligger i blokk uten kobling til individet.  På ordren må blokkene opprettes i riktig rekkefølge for å få ekstrautstyr innunder det individet der det best hører hjemme, da det er rekkefølgen på blokkene på ordren som styrer sorteringen.  Dette er varer i varegruppe med kontraktsgruppe=0 Diverse.